Hypotheek ook nog te betalen bij werkloosheid?

geldTegenwoordig is het niet meer mogelijk om zes tot acht keer het jaarinkomen te lenen. Tot 2008 was een naar verhouding te hoge hypotheek geen probleem. De banken hebben in het verleden hypotheken verstrekt waarbij een kleine inkomensterugval al cruciaal kan zijn. Bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid moet de hypotheek ook nog op te brengen zijn.

De hoogte van je uitgaven kun je beïnvloeden door te besparen op bepaalde vaste of variabele lasten. Met de hypotheeklasten is dit niet of nauwelijks mogelijk. Hier moet goed bij nagedacht worden bij het afsluiten van een hypotheek. Bij nieuw af te sluiten wordt hier al rekening mee gehouden, maar hypotheken die vóór 2013 afgesloten zijn, kunnen een probleem vormen.

Maandelijks geen geld over
Gezinnen die maandelijks net genoeg verdienen om van rond te komen zitten in de gevarenzone. Bij een inkomensterugval kan de situatie ontstaan dat de inkomsten te laag zijn voor de uitgavenpatroon. In sommige gevallen is het op te lossen door te besparen, maar wat als het tekort te groot is? Gezinnen die maandelijks niets over hebben doen er verstandig aan om te snijden in de vaste uitgaven. Het bespaarde geld kan gebruikt worden om een buffer op te bouwen en om de hypotheekschuld te verlagen.

Maximaal 70% van het inkomen gebruiken
Gezinnen zouden minimaal 30% van het netto inkomen moeten sparen. Het gespaarde geld kan gespaard worden voor slechtere tijden. Een andere optie is om het geld te gebruiken om de hypotheekschuld te verlagen. Door 70% van het inkomen maar te gebruiken heb je het inkomen ook al afgestemd op de situatie dat je arbeidsongeschikt raakt of in de WW terecht komt.

Lees ook:“Dubbeltje op z’n kant” voor 2x modaal
Lees ook:AdvieSoap deel 13: hoeveel kan ik aan hypotheek krijgen?
Lees ook:Einde aan “leengemak”
Lees ook:Hogere inkomens in de schuldsanering
Lees ook:Huiseigenaren zijn vaak onderverzekerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.