Sparen is zinvol…ook bij een lage spaarrente

Nu de rente zo laag is hoor je mensen vaak zeggen dat sparen geen zin heeft. De spaarrentes zijn op dit moment laag, maar dat wil nog niet zeggen dat sparen geen zin heeft. Vergelijk de verschillende spaarrekeningen online om toch van de beste spaarrente te kunnen profiteren. Bepaalde bankinstanties doen dit ook zelf op hun website, zoals ING spaarrentes. Ik zal drie redenen geven waarom je niet zonder spaargeld kunt.

Reden #1: Wie niet spaart moet lenen
Je kunt geen huishouden runnen zonder spaargeld. Iemand die niet spaart moet alle kosten kunnen dragen met het maandelijkse inkomen. Wat als de wasmachine en de stofzuiger het begeven en je auto moet voor een kostbare reparatie naar de garage? Deze kosten kun je waarschijnlijk niet dragen met het geld op je betaalrekening. Wie geen spaargeld heeft, zal duur moeten lenen om noodzakelijke vervangingen en reparaties uit te kunnen voeren. Een lening kan je wel 10% aan rente kosten. Dus sparen tegen een lage spaarrente is zo gek nog niet.

Reden #2: Spaargeld is een vangnet
Kun jij nog rondkomen als jouw inkomen in één keer met 25% of 30% zakt? Van de ene op de andere dag kun jij je baan verliezen. Mogelijk heb je recht op een WW-uitkering, maar er zal altijd sprake zijn van een inkomensterugval. Bij arbeidsongeschiktheid kom je als werknemer onder voorwaarden na twee jaar ziekte terecht in de WIA. De inkomensterugval zal in dat geval vaak nog veel groter zijn. Door spaargeld achter de hand te hebben kun je deze financiële klappen tijdelijk opvangen.

Reden #3: Je wensen verwezenlijken met spaargeld
Iedereen heeft wensen voor de toekomst. Dit kan zijn een wereldreis of een bepaald type auto, maar bijvoorbeeld ook eerder stoppen met werken of een (andere) eigen woning. Door spaargeld achter de hand te hebben, kun je dergelijke doelen nastreven. Het kan ook gaan om wensen op kortere termijn, zoals een dure vakantie volgend jaar zomer of een e-bike.

Maak je dus niet druk over de naar verhouding lage spaarrente, maar zorg dat je geld achter de hand hebt.

Lees ook:Hoeveel spaargeld moet ik achter de hand hebben?
Lees ook:1 op de 5 huishoudens heeft geen spaargeld
Lees ook:Gaan wij akkoord met een negatieve spaarrente?
Lees ook:Sparen ondanks een laag inkomen
Lees ook:Wij moeten van DNB minder lenen en minder sparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.