Wat doet inflatie met mijn spaargeld?

Eine Reihe von Euro-Geldscheinen auf weißem HintergrundJe moet rendement halen op je spaargeld om te voorkomen dat je vermogen minder waard wordt in plaats van meer. Wat is de invloed van inflatie op jouw spaargeld?

Door inflatie kun je steeds minder kopen voor een euro. Als een brood nu €2 kost, betaal je voor dezelfde brood na één jaar mogelijk €2,04 en over vijf jaar €2,25. Om het geldontwaarding van je spaargeld te voorkomen moet je spaargeld wegzetten tegen een zo hoog mogelijk rendement. Zolang de spaarrente hoger is dan de inflatie, neemt je koopkracht van je spaargeld toe.

Wat is inflatie?
Inflatie wordt veroorzaakt door een prijsstijging van de producten en diensten. Economen zijn het er niet over eens, maar vermoedelijk wordt inflatie veroorzaakt door de toename van het hoeveelheid geld, terwijl de economische productie achter blijft. Het tegenovergestelde kan ook sprake van zijn. In dat geval wordt er gesproken over deflatie.

Hoe kan ik mij wapenen tegen inflatie?
Door het geld te investeren kun je rendement halen. Het rendement moet hoger zijn dan de inflatie. Sparen geeft een naar verhouding laag rendement. Alternatieven die gemiddeld meer rendement opleveren, nemen ook risico’s met zich mee. Door te beleggen in aandelen of beleggingsfondsen maak je kan op een hoog rendement, maar je kunt ook een negatief rendement maken. In dat geval teer je zelfs in op je vermogen. Dat is erg zuur, want je verliest geld en je hebt last van inflatie.

Voordelen van inflatie voor de particulier
Het feit dat je steeds minder kunt kopen voor je euro zorgt voor jaarlijks stijgende uitgaven. Toch heeft inflatie niet alleen maar nadelen. Als je nu een annuïteitenhypotheek afsluit voor €250.000 met een looptijd van dertig jaar, zal door de inflatie de maandlasten steeds eenvoudiger te dragen zijn. De bruto maandlasten blijven gelijk, maar het zal aanvoelen alsof het bedrag steeds lager wordt. Je inkomsten blijven namelijk gemiddeld ook stijgen afhankelijk van de hoogte van de inflatie.

Belastingdienst moet ook nog een graantje meepikken
Tot € 21.330 aan vermogen hoef je geen belasting te betalen over je spaargeld. Voor partners geldt gezamenlijk het dubbele bedrag. Over het meerdere moet je 30% belasting betalen over een verondersteld rendement van 4%. Hoeveel rendement je in werkelijkheid maakt doet niet ter zake. Zelfs bij het realiseren van een negatief rendement moet je nog steeds afrekenen over 4%. De heffing komt neer op 1,2% heffing over je vermogen boven de vrijstelling.

Eigenlijk moet je over je spaargeld dus een rendement maken om de inflatie tegen te gaan en om de belastingheffing te compenseren. In tijden met lage spaarrentes gaat jou dit niet lukken. Het is een kwestie van afwachten. Uiteindelijk gaat de rente weer stijgen.

Lees ook:Hoge spaarrente pleister op inflatie
Lees ook:Inflatie hoger dan spaarrente
Lees ook:100 euro sparen in ruil voor één Snicker per jaar
Lees ook:Geld vastzetten in deposito om inflatie tegen te gaan
Lees ook:Spaarder is niet tevreden met hoogte spaarrente

Eén reactie op “Wat doet inflatie met mijn spaargeld?

  1. Vixor Lo

    Met zo een lage rente als dat nu geboden wordt aan spaarders, kan het wel eens verstandig zijn om eens serieus te overwegen spaargeld verstandig te investeren. Slimme beleggers behalen doorgaans door verstandig te investeren al snel een rendement van 7% a 8%, op jaarbasis.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.