Banksparen populairder dan levensverzekering

Sinds 1 januari 2008 is het mogelijk om deel te nemen aan het banksparen. In eerste instantie leek het een flop te worden, maar volgens geldenrecht.nl worden er op dit moment meer bankspaarrekening gesloten dan dat er levensverzekeringen worden afgesloten.

Per eind juni 2011 bestonden er bijna 600.000 bankspaarrekeningen, met een totaal kapitaal van € 8,6 miljard. Indien u dit vergelijkt met twee jaar geleden is het veer keer zo hoog geworden. Dit komt enerzijds door toenemende saldo’s op de rekeningen en anderzijds doordat er steeds meer rekeningen gesloten worden.

Waarvoor kunt u het banksparen gebruiken?
Een bankspaarproduct is in veel opzichten te vergelijken met een levensverzekering. U kunt de rekening gebruiken om te sparen voor een aanvullend pensioen. U kunt natuurlijk ook fiscaal vriendelijk kapitaal opbouwen voor de aflossing van de hypotheek.

Een gouden handdruk kunt u hierin storten, zonder dat u eerst moet gaan afrekenen met de Belastingdienst. Het is een vorm van beleggen of sparen met belastingvoordeel met een bepaalde doelstelling.

In de praktijk blijkt dat deze vorm van kapitaalopbouw goedkoper is dan een levensverzekering bij de verzekeraar. Voor een overlijdensrisicodekking moet u nog wel aankloppen bij een verzekeraar.

Lees ook:Rabobank presenteert bankspaarproducten
Lees ook:Werkbudget als vervanging voor WW?
Lees ook:Banksparen als alternatief voor sparen in verzekering
Lees ook:Overzichtje rentes banksparen
Lees ook:Dilemma: aflossen of sparen?

2 reacties op “Banksparen populairder dan levensverzekering

 1. Jochem

  Beste Juul,
  Vaak wordt gezegd dat je met banksparen kunt sparen voor je pensioen. Dat is echter niet juist. Fiscaal sparen voor een pensioenaanvulling geschied altijd in de lijfrentesfeer, pensioen is iets dat tussen werkgever en werknemer wordt geregeld. Het is dus niet zo dat je kunt kiezen tussen een lijfrente of pensioen binnen banksparen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Juul

  Jochem, je hebt gelijk. Aanvullend op het pensioen kan er gespaard worden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.