Spaarmarkt steeds ondoorzichtiger

Het is eigenlijk gek. Terwijl de overheid de financiële sector allerlei regels oplegt om transparanter te zijn in het communiceren van hun kosten en inkomsten, wordt een onderdeel van die financiële markt alleen maar ondoorzichtiger. We hebben het dan over de spaarmarkt. Sparen is één van die onderwerpen waarvan de meeste mensen dan nog wel denken dat ze het snappen. Het is ook niet zo moeilijk: je zet je geld ergens bij een bank en daar krijg je dan rente voor. Van oudsher hebben we altijd het verschil tussen vrij opvraagbaar spaargeld en vaste termijn deposito’s. Niet moeilijk: je kunt aan je geld komen of je kunt dat niet (tenzij je een hoge boete wilt betalen).

Tegenwoordig zijn er talloze spaarrekeningen en spaarvormen te vinden. Er zijn banken waar je zomaar 20 verschillende spaarrekeningen hebt. Allemaal met hun eigen rentevergoeding en voorwaarden. Die voorwaarden worden steeds complexer en minder doorzichtig.

Waarom moet het allemaal zo ingewikkeld? Tja, dat is niet zo moeilijk te verklaren. Banken willen klanten met spaargeld binnenhalen en dus een mooi rentepercentage publiceren. Maar ze willen ook winst maken. Dus moeten die klanten hun spaargeld dan in ieder geval een tijdje daar houden. Of de rente wordt na een bepaalde tijd verlaagd – er was een tijdelijke actierente. Of de spaarder is voor die mooie rente wel verplicht een bepaald minimumsaldo te hebben. Of een bepaalde minimale inleg per maand te doen. Waar ook weer een maximale inleg aan gekoppeld is, want op die hoogrentende rekeningen willen de banken dan weer niet al te grote sommen geld binnenkrijgen.

Al met al is er een woud aan spaarvormen ontstaan waarin sommige mensen echt hun weg niet meer kunnen vinden. Misschien is dan de nieuwe website Spaarrentehulp handig om eens te raadplegen. Op deze website kun je aangeven wat je belangrijk vindt aan een spaarrekening. De spaarvormen worden niet alleen vergeleken op rente en vastzetten, maar op alle voorwaarden die er aan een spaarrekening kunnen hangen. En voor de volledigheid wordt ook aangegeven uit welk land de betreffende bank (oorspronkelijk) komt en welke garantieregeling er van toepassing is. Zo word je echt geholpen bij het zoeken van de beste spaarrekening tegen de beste rente.

Lees ook:Anadolubank met stip op 1
Lees ook:Spaardeposito’s steeds populairder
Lees ook:Hoogste spaarrente weer omlaag
Lees ook:ABN Amro maakt het sparen weer eenvoudig
Lees ook:Spaargeld voor langere tijd vastgezet

0 reacties op “Spaarmarkt steeds ondoorzichtiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.