Bos buigt voor Rabo bij Icesave vergoeding

Patrick gaf het al aan in de reacties op mijn artikel van gisteren over het voorstel van Wouter Bos om de depositogarantieregeling te vervangen door een garantiefonds dat door spaarders zelf gevuld moet worden: “Ik ben geen insider, maar ik geloof sterk dat de Rabobank heeft geweigerd mee te betalen en op die manier Bos heeft gedwongen een andere betalingswijze te zoeken voor het garantiestelsel.” Hij is niet de enige die er zo over denkt. Bos lijkt te buigen voor de druk van de banken met de Rabobank als grote aanvoerder.

Daarbij gaat het niet alleen om het hervormingsplan voor de spaargarantie, maar ook om de uitvoering van de belofte aan de Icesave-spaarders. In combinatie met de verhoging van het garantiebedrag die even daarvoor zonder overleg met de banken was ingevoerd. Immers: volgens het oude systeem zou het failliet van Icesave de banken immers maximaal € 38.000 (maximale garantie bij een saldo van € 40.000 of hoger) min € 20.014 (voor rekening van IJsland) per rekeninghouder gekost hebben.

Opeens kwam daar € 62.000 per rekeninghouder bij. En toen klapte Icesave, met echt wel de nodige rekeninghouders met meer dan € 40.000 aan saldo. Dat vonden de banken die het leeuwendeel van het garantiestelsel dragen niet erg grappig. Bos heeft nu besloten dat het verschil tussen de oude en de nieuwe garantieregeling door de Staat betaald wordt. Dat gaat de Staat zo’n 100 miljoen euro kosten.

Weet je wat ik denk? Dat Bert Heemskerk zin heeft om Minister van Financiën te worden. Al zal dan wel de beloning van politici behoorlijk omhoog moeten. En weet je wat… dan neemt Bos zijn post bij de Rabobank over in de toekomst. Leuk!

Lees ook:Spaargeld ook weg bij Turkse prijsvechters?
Lees ook:IJsland veilig voor je geld?
Lees ook:Bos wil spaargeld niet garanderen
Lees ook:Nu geloof ik het dus!
Lees ook:Blijft jouw geld bij Icesave?

5 reacties op “Bos buigt voor Rabo bij Icesave vergoeding

 1. Luuk

  Wel triest, dat het de Rabo is die dwars ligt. Weliswaar de enige bank met een Triple A rating, maar ook de bank met zo ongeveer de laagste rentepercentages voor z’n klanten. Als daar dan ook nog de zogenaamde ‘eigen premie’ van af moet kunnen we het geld beter in de oude sok stoppen. Zelfs de inflatie correctie wordt dan nauwelijks gehaald. Of toch het geld maar bij Credit Europa tegen 5.25%?

    /   Beantwoorden  / 
 2. LS

  De RABO heeft op zich natuurlijk gelijk dat de rekening van Bos’ Sinterklaasgedrag niet op hun (en de andere banken) hun bordje moet worden geschoven.

  Maar nu schuift Bos het op ons bordje.

  In hoeverre is hier sprake van wanbestuur.
  Kan een minister zomaar een uitspraak doen van er wordt vergoed maar hij weet dus niet eens door wie, faalt plan a) banken dan kan ik door naar plan b) de spaarders.

  En wat voor garantiefonds komt er. Het zou alleen een acceptabel fonds worden als het geld ook weer TERUG wordt gestort naar de spaarders als er geen banken omvallen, maar dat zal wel weer een illusie zijn en het zal wel weer in de algemene middellen vloeien :/

  Persoonlijk is mij dit hele Sinterklaasgedoe van Bos net de druppel die de emmer doet overlopen. Als mijn huishoudboekje niet sluit zal ik straffe maatregelen moeten nemen tav mijn uitgaven. De staat denkt echter continu al die dolle uitgaven maar op de burger de moeten afwentelen.

  Ik hoop dat dit de druppel is die dit kabinet naar huis stuurt. Wat we dan wel moeten kiezen weet ik niet, maar een groter financieel wanbeheer is nauwelijks mogelijk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Dat fonds is niet bestemd om de belofte van Bos tegenover de Icesave-spaarders na te kunnen komen, dat wordt uit de staatskas betaald. Het garantiefonds zou voor de toekomst zijn, om het huidige garantiestelsel te vervangen. En dan is het misschien wel logischer om de garantie op het spaargeld door de spaarders te laten betalen dan uit de staatskas. Dan betalen immers uiteindelijk – via de belastingen – ook de mensen mee die helemaal geen spaargeld hebben.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Hadjememaar

    Zo wordt sparen minder aantrekkelijk. Zijn het nu ineens de spaarders die de problemen veroorzaken ?

    Er moet een eind komen aan het systeem dat banken meer geld kunnen uitlenen dan dat ze aan spaargeld hebben binnengekregen en vervolgens zullen de leners het geld van de spaarders moeten garanderen, bijvoorbeeld via een garantiefonds.

    Zoniet, zullen mensen hun spaargeld opnemen en bv er hun hypotheek mee aflossen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Patrick

     Ja, oke misschien wel terecht, maar wanneer wij alleen kijken naar de Nederlandse huizenmarkt, met een relatief laag eigen woning bezit en een relatief hoge spaarreserve dan kunnen wij bij lange na niet alle koopwoningen met onze spaarreserves opkopen.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.