Rentebericht: hoge rente op achtergesteld deposito

DSB Bank biedt een spaarrente van 7,5%! Wat? Ja, het is echt waar. Maar daarbij gaat het wel om een achtergesteld deposito met de rente 10 jaar vast. Nu is 7,5% voor 10 jaar vast een idioot hoog tarief in de huidige rentemarkt. Dus er móet een addertje onder het gras zitten….

Natuurlijk! Het is niet de 10 jaar vast waar het addertje zit, maar in de term ‘achtergesteld’. Een achtergesteld deposito geeft een veel groter risico dan gewoon spaargeld. Het achtergestelde houdt namelijk in dat je bij een faillissement van de bank als allerlaatste je geld terugkrijgt. Dus pas als alle schuldeisers (niet alleen rekeninghouders) betaald zijn. En bij een faillissement kun je je ernstig afvragen of er dan geld genoeg is om iedereen terug te betalen.

Nou, dan is er toch nog die garantieregeling van De Nederlandsche Bank? - denk je misschien. Maar nee, die regeling is niet van toepassing op achtergestelde deposito’s. Kortom, een achtergesteld deposito levert duidelijk veel meer risico op dan gewoon spaargeld. Daarom is de rente een stuk hoger: voor risico moet betaald worden.

Het is aan jou om te beoordelen of je dat risico wilt lopen. Ja, dat hogere rendement krijg je dan echt en gaat het gewoon goed met de bank – dan krijg je gewoon over 10 jaar je geld terug. Dus heb jij een rotsvast vertrouwen in Dirk Scheringa en consorten, en wil je het risico van het achtergestelde nemen, dan krijg je 7,5% rente.

Zelf vind ik het sowieso erg lang om je spaargeld 10 jaar weg te zetten. Wat voor boeteregeling is er als je het tussentijds wilt opnemen? Wie weet er nu wat er in een termijn van 10 jaar gebeurt in je leven? En met de rentestand?

Lees ook:Achtergesteld deposito DSB Bank toch onder garantieregeling?
Lees ook:DSB Bank, achtergestelde deposito’s toch onder garantieregeling
Lees ook:Spaardeposito’s steeds populairder
Lees ook:Spaardeposito’s in tijden met lage spaarrentes
Lees ook:En nog een spaarrente verlaging

Eén reactie op “Rentebericht: hoge rente op achtergesteld deposito

  1. Henkie

    Vooruitziende blik, Pietje!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.