Crowdfunding is riskant beleggen

mijngeld.blog.nlIk kijk al jaren met verwondering naar de populariteit van crowdfunding. Instellingen en personen die voor de financiering van initiatieven niet terecht kunnen bij een bank, proberen het via crowdfunding. Maar banken hebben de kennis in huis om risico’s te beoordelen. Als zij iets niet willen financieren, moet je als leek dan wel geld investering? Ik denk het niet.

Jaren heb ik gewerkt in de financiële dienstverlening. Door de woekerpolisaffaire is het adviseren er niet leuker op geworden. Voor sommige financiële diensten moet je een volledig dossier opbouwen. Bij hypotheken kan ik mij dat voorstellen in sommige gevallen, maar voor bijvoorbeeld overlijdensrisicoverzekeringen en uitvaartverzekeringen niet. Hoe is het dan mogelijk dat de AFM crowdfunding in de huidige vorm wel toestaat? Eigenlijk is het vaak gewoon een vorm van gokken. Je gooit geld in een project, en maar afwachten wat er gaat gebeuren.

AFM gaan de regels strenger maken

Er gelden al voorschriften, maar deze zijn te soepel. Investeerders moeten nu te snel beslissen. Ze moeten meer tijd krijgen. Ook moeten investeerders beter geïnformeerd worden over de risico van te grote investeringen. Investeerders moeten  maximaal 10% van hun vrij besteedbaar vermogen steken in crowdfunding.

Er komen nog meer maatregelen om investeerders te beschermen, maar het blijft voor mij de vraag of de AFM hierin wel ver genoeg gaat.

Lees ook:Geld lenen van de buurman
Lees ook:Niet sparen maar crowdfunding?
Lees ook:Verkoopkantoor Terra Vitalis is failliet
Lees ook:Spaarrente glijdt nog verder weg
Lees ook:Leidraad voor crowdfunding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.