Minder overstappers naar een andere zorgverzekering

Volgens Independer zullen er in vergelijking met vorig jaar minder verzekerden overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit is eigenlijk vreemd, want de premieverschillen zijn groter en er is meer keuzevrijheid in zorgpolissen gekomen. Mogelijk wordt de terughoudendheid veroorzaakt door de onzekerheden over de budgetverzekering.

De meeste verzekerden wachten tot na de kerstdagen met het overstappen naar een andere verzekeraar. Op basis van een tussentijdse analyse is de conclusie al te trekken dat er dit jaar minder overstappers zijn. Dit wordt ten eerste veroorzaakt door de introductie van de budgetverzekering. Er moeten volgens verzekerden teveel keuzes gemaakt worden in de zoektocht naar een nieuwe zorgverzekering. Ten tweede maken verzekerden zich zorgen over het wel of niet hebben van een vrije artsenkeuze. In de huidige zorgpolis weten ze dat het goed geregeld is. Erg jammer! Want Nederlanders laten gezamenlijk jaarlijks bijna 400 miljoen euro liggen aan premiebesparingen.

20% minder verzekerden die overstappen
Tussentijds zijn er 20% minder overstappers geeft Ruud Martens van Independer aan. Dit zal ook wel gelijk de landelijke trend zijn, want bijna 1 op de 5 Nederlanders stapt via Independer over naar een andere zorgverzekeraar. Door een wirwar aan keuzemogelijkheden durven veel verzekerden het niet meer aan om over te stappen. Wat wordt vergeten is dat het vergelijken juist sterk wordt vereenvoudigd door vergelijkingssites. Berekeningen maken op de websites van de verzekeraars en vervolgens de uitkomsten vergelijken is bijna niet meer te doen, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. De angst voor de budgetpolis is ook onterecht. Het is alleen even opletten met welke zorgverleners de verzekeraar afspraken heeft gemaakt.

Vergelijk en stap over
Door over te stappen kun je geld besparen, maar je kunt bij een andere verzekeraar mogelijk ook een ruimere dekking in de aanvullende verzekering krijgen. Waarschijnlijk is er een verzekeraar met een aanvullende verzekering die beter aansluit bij jouw medische behoefte. Bijna driekwart van de verzekerden is nog nooit overgestapt en betaalt waarschijnlijk teveel voor de zorg.

Nederlanders laten 400 miljoen euro per jaar liggen
Volgens de zorgmonitor van Vektis lieten de verzekerden die nog nooit zijn overgestapt naar een andere zorgverzekeraar vorig jaar 397 miljoen euro aan besparingen liggen. Gerekend over het jaar 2015 zal dit bedrag nog aanzienlijk hoger uitvallen. Dit komt door de veel grotere verschillen in premies volgend jaar.

Lees ook:Zorgverzekering – 1,4 miljoen Nederlanders willen overstappen
Lees ook:Zorgverzekering – 1 miljoen overstappers
Lees ook:1,4 miljoen verzekerden kiezen voor een andere zorgverzekeraar
Lees ook:Nu geld besparen door een andere zorgverzekering af te sluiten
Lees ook:Zorgverzekering – Half miljoen mensen gaan nog wisselen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.