Effectief besparen op de zorgverzekering?

Per 1 januari kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De verschillen in de premie zijn groter vergeleken met voorgaande jaren, dus valt er ook meer te besparen. Let wel goed op welke verzekering het beste bij jou past.

Alle zorgverzekeraars bieden de basisverzekering aan die eventueel aan te vullen is met uitbreidingen. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk, maar er zitten wel verschillen in hoeverre je vrij bent om zelf een zorgverlener te kiezen.

Er zijn drie soorten basisverzekeringen. De restitutieverzekering biedt volledige vrijheid naar welke specialist je gaat. De naturaverzekering verplicht jou om naar een zorgverlener te gaan waar afspraken mee zijn gemaakt. Daarnaast kun je kiezen voor budgetverzekering. Ook hierbij geldt dat je verplicht naar gecontracteerde zorgverleners moet, maar bij deze verzekering heb je maar een beperkte keuze. Alleen de zorgverleners waar de verzekeraars de beste afspraken mee heeft gemaakt mag je heen. Door te kiezen voor de budgetverzekering kun je flink besparen op de maandelijkse premie.

Besparen door de aanvullende verzekeringen te schrappen
Aanvullende verzekeringen sluit je af ter aanvulling op de dekking in de basisverzekering. Ga bij jou huidige verzekeraar na hoeveel je in het afgelopen jaar of jaren gebruikt hebt gemaakt van de aanvullende dekking in je zorgverzekering. Blijkt dat je hier weinig gebruik van hebt gemaakt? Overweeg dan om de verzekering op te zeggen of om te kiezen voor een goedkopere en beperktere aanvulling.

Een vrijwillige eigen risico kiezen
In 2015 geldt er standaard een eigen risico van €375. Door te kiezen voor een extra eigen risico, kun je een korting krijgen op de maandelijkse premie. Je kunt kiezen voor een extra eigen risico van €100 tot en met €500. Let wel op! Bij één ziekenhuisopname ben je het standaard eigen risico plus de aanvullende eigen risico waarschijnlijk al verschuldigd. Bij het kiezen voor €500 extra, moet je er rekening mee houden dat je de eerste €875,- van bepaalde medische kosten zelf moet betalen.

Overstappen naar een goedkopere verzekeraar
De meest effectieve manier om te besparen op de zorgpolis is door over te stappen naar een verzekeraar met scherpere tarieven. Je zorgverzekering vergelijken kan je een besparing opleveren van tientallen euro’s per maand. Indien je kiest voor een verhoogde eigen risico of een beperktere dekking, moet je inleveren op de kwaliteit van de zorg. Door de verzekeraars te vergelijken, kun je een verzekeraar kiezen zonder in te leveren op de kwaliteit.

Lees ook:Kritische klanten betalen minder voor de zorgverzekering
Lees ook:Wat je moet weten over de zorgverzekering
Lees ook:Besparen op één van de duurste verzekeringen – de zorgverzekering
Lees ook:Aanvullende zorgverzekering opzeggen of door laten lopen
Lees ook:343 euro besparen op de zorgverzekering

Eén reactie op “Effectief besparen op de zorgverzekering?

  1. Zorgverzekering 2016 vergelijken

    Het is bijna zo ver, we mogen weer overstappen! Ik overweeg om mijn eigen risico dit jaar aanzienlijk te verhogen, aangezien de zorg die ik nodig heb toch niet in de polissen zitten. Daar komt ook nog bij kijken dat de kosten volgend jaar omhoog gaan!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.