Pensioenleeftijd omhoog

Niemand zou anders verwacht hebben, maar afgelopen nacht heeft de Eerste Kamer ingestemd met de verhoging van de pensioenleeftijd.

Dit was niet echt een verassing te normen want de vijf partijen die de plannen in het Lenteakkoord hebben gezet hebben een meerderheid in de Eerste Kamer.

Vanaf volgend jaar gaat de pensioenleeftijd met één maand omhoog. Hetzelfde zal gebeuren in 2014 en 2015. In de drie daaropvolgende jaren gaat de pensioenleeftijd jaarlijks met twee maanden stijgen. In 2019 zal er een verhoging van drie maanden doorgevoerd worden.

Dit zal ook grote invloed hebben op de opbouw van pensioen via de werkgever. In de regeling is pensioen opgebouwd uitgaande van een pensioenleeftijd van 65 jaar. Hierin is echter wel rekening gehouden met een AOW uitkering. Voor werknemers die de komende jaren met pensioen gaan, wordt nog gekeken in hoeverre er een overgangsregeling moet komen.

Lees ook:Pensioenleeftijd in Europa omhoog
Lees ook:Pensioenleeftijd in een paar jaar tijd acht jaar omhoog
Lees ook:Doorwerken na je 65e? Meer AOW!
Lees ook:Wat is er eigenlijk terecht gekomen van de plannen van Prinsjesdag 2013?
Lees ook:Niet iedereen heeft recht op een volledige AOW

10 reacties op “Pensioenleeftijd omhoog

 1. Roberto

  Een ietswat ongenuanceerd gebruik van het begrip pensioenleeftijd. Niet de pensioenleeftijd gaat met stappen omhoog, het gaat hier om de AOW-leeftijd. Dat is iets anders!

    /   Beantwoorden  / 
 2. juul

  De pensioenfondsen zullen ook de ingangsdatum gaan aanpassen aan de leeftijd van de AOW. Doen ze dat niet? Dan zou er aanvullend iets geregeld moeten worden om de tekorten op te vangen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Roberto

  Het artikel maakt melding van hetgeen is aangenomen door de Eerste Kamer. Die heeft (o.a.) besloten:
  1) de AOW-leeftijd stapsgewijs te verhogen
  2) de pensioenleeftijd voor maximaal fiscaal gefaciliteerde aanvullende pensioenopbouw (2e pijler pensioen) in 2014 op leeftijd 67 te baseren.

  De Eerste Kamer heeft niet besloten de pensioenleeftijd geleidelijk op te schuiven, toch? Voor de gemiddelde Nederlander best lastig om dit onderscheid te maken, dat besef ik mij maar al te goed.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Ron

  Roberto, de Eerste Kamer heeft een besluit genomen. De AOW leeftijd gaat omhoog…….conclusie pensioenleeftijd gaat omhoog.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Roberto

  Hoi Ron,

  In de praktijk wordt het ophogen van de AOW-leeftijd regelmatig gelijkgeschakeld met het begrip pensioenleeftijd. Als het gaat om het besluit van de EK dan wordt daarin echter onderscheid gemaakt tussen AOW leeftijd enerzijds en pensioenleeftijd voor aanvullend pensioen anderzijds.

  Laat ik het zo stellen: als iemand alleen AOW krijgt en verder geen enkel aanvullend pensioen u.h.v. een dienstverband dan is jouw conclusie het praktische gevolg. Bij een combi van AOW en aanvullend pensioen hoeft dat niet zo te zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Michel

  Goh AOW leeftijd gaat in Nederland onhoog……….tja de mensen worden ouder dus dat moet gefinancierd worden…… Goh hoe zit dat dan in Frankrijk, worden de mensen daar niet ouder maar sterven ze daar sneller ofzo? Immers daar gaat pensioenleeftijd namelijk terug van 62 naar 60 jaar!!!
  Oh ik snap het.. wij Nederlanders moeten het natuurlijk financieren zodat de Fransen eerder met pensioen gaan, daarom gaat het hier van 65 naar 67 jaar!
  Wanneer komen wij Nederlander is in actie, we pikken hier alles maar en laten ons alles aanpraten!

    /   Beantwoorden  / 
 7. Roberto

  Aaai Michel, volgens mij zie je de vergrijzing over het hoofd. De groep AOW’ers wordt alsmaar groter en de groep die de AOW moet opbrengen (de werkenden) wordt kleiner. Bovendien is sprake van ontgroening, de aanwas van jongeren neemt af. Dat zijn de reden dat de AOW op termijn niet meer te betalen is. Dat zijn de feiten.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Michel

  Roberto, hebben wij alleen te maken met vergrijzing in Nederland?
  Voor wat betreft Frankrijk daar is de pensioensleeftijd verlaagd van 62 naar 60 jaar, dus daar heeft men geen last van vergrijzing?? Hmm dus er worden in Nederland minder kinderen geboren dan Frankrijk volgens jou beredenering, goh dan reist bij mij de vraag waarom….. Ben benieuwd naar jou antwoord hierop.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Pat

  Van de ene kant logisch dat door de vergrijzing de pensioen/aow leeftijd omhoog gaat omdat het anders niet meer te betalen is.
  Niet leuk, ga in elk geval proberen zelf wat te sparen zodat ik voor de wettelijke pensioenleeftijd kan stoppen met mijn vaste baan en zelf ga ondernemen.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Roberto

  Hoi Michel, ook in Frankrijk heeft men last van de vergrijzing. Mede daarom werd in Frankrijk de pensioenleeftijd in 2010 verhoogd van 60 naar 62 jaar. Wat ik ervan begrepen heb is dat het pensioenstelsel in Frankrijk anders in elkaar steekt. In NL krijg je AOW en als het goed is een aanvullend pensioen van je werkgever (bv via een pensioenfonds). Voor recht op AOW hoef je alleen in Nederland te wonen of te werken. In Frankrijk wordt pensioen vrijwel geheel via de overheid geregeld als je werkt. Als je 42 jaar volledig hebt gewerkt en premie hebt betaald, ontvang je vanaf 60 een volwaardig pensioen gebaseerd op je genoten salaris. Heb je geen 42 jaar gewerkt dan moet je in Frankrijk ook uiterlijk tot je 67-ste wachten!

  Elk land kent bovendien z’n eigen bevolkingssamenstelling en -groei. Zo ligt in Frankrijk het aantal geboortes 20% hoger dan in Nederland en is ook de huidige groep 0-14 jarigen in Frankrijk t.o.v. de groep 15-64 jaar groter dan in Nederland. Van ontgroening hebben ze dus ogenschijnlijk geen last.

  Frankrijk kun je dus niet zomaar vergelijken met Nederland.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.