Icesave, geld terug voor gemeenten?

De particulier spaarders die geld hadden staan bij de in 2008 omgevallen Icesave, hebben hun geld terug gekregen tot maximaal €100.000. De garantieregeling geldt niet voor gemeenten en provincies.

Het zal de gemeenten en provincies nu niet meer overkomen, maar sommige lagere overheden hadden in 2008 vele miljoenen euro’s ondergebracht bij de IJslandse Icesave Bank. Een aantal gedupeerde lage overheden hebben zich verenigd in Noord Hollandgroep. Deze gemeenten, een waterschap en provincie Noord Holland, hebben nog een forse vordering uitstaan bij de betreffende bank.

Bij de verdeling van de boedel heeft deze groep, en ook de Nederlandse overheid, een voorrangspositie op andere schuldeisers. Een groep obligatiehouders heeft in een juridische strijd geprobeerd om gelijkgesteld te worden met de Noord Hollandgroep en de Nederlandse overheid, maar dat is niet gelukt. Dit is goed nieuws voor de Nederlandse overheden.

Wat zijn de vorderingen bij Icesave?
Van de gemeenten is Amstelveen de koploper met een vordering van €15 miljoen. Pijnacker-Nootdorp heeft nog een bedrag tegoed van €12 miljoen. De provincie heeft maar liefst een vordering van €78 miljoen.

Dit is allemaal veroorzaakt doordat ze geen genoegen wilden nemen met een lage spaarrente. Bij Icesave konden ze een spaarrente ontvangen van 5,25%. Ze hadden beter moeten weten! De particuliere spaarders hadden als vangnet de depositogarantieregeling, maar ze wisten toch dat zij zelf het risico liepen?

Lees ook:Provincie Gelderland heeft €100 miljoen aan obligaties Dexia
Lees ook:De Nederlandse grootbanken verliezen spaarders
Lees ook:Wat kost een huis gemiddeld per provincie?
Lees ook:Veilig sparen bij een bank
Lees ook:Garantie Icesave afgeslagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.