Belastingvrij kapitaal niet verhoogd

Ik had het eerlijk gezegd niet meegekregen, maar kennelijk was een voorstel vanuit de Tweede Kamer gedaan om het heffingsvrije vermogen te verhogen. Dat is het bedrag dat je aan vermogen kunt aanhouden zonder dat je er vermogensrendementsheffing (inkomstenbelasting in box 3) over hoeft te betalen. Het voorstel was om de grens op te hogen van de huidige € 20.315 naar € 38.000.

De motivatie was de inflatie: als de inflatie hoger is dan het rendement op je gelden lever je er per saldo op in. Om de kleine spaarders daartegen te beschermen vond de PvdA het verhogen van die grens wel een goed idee.

Maar Jan Kees de Jager is het niet met ze eens dus het feest gaat niet door. Alhoewel… feest… de maatregel zou gecompenseerd moeten worden door een hogere belastingdruk voor mensen met grotere vermogens.

Dat zou het systeem ook alleen maar weer nodeloos ingewikkeld maken. Nu is box 3 best duidelijk: als je meer bezit dan € 20.000 per persoon betaal je 1,2% belasting over het meerdere. Dat wordt berekend door een belastingtarief van 30% toe te passen op een fictief rendement van 4%. Of je ook werkelijk 4% rendement hebt gekregen is niet relevant en hoeft dus ook niet opgegeven te worden. Zorgen dat je meer dan 4% rendement maakt (wat op dit moment met een aantal spaarrekeningen prima kan) betekent dus dat je per saldo minder dan 30% belasting over het rendement betaalt.

Lees ook:Hoge spaarrente pleister op inflatie
Lees ook:Geld vastzetten in deposito om inflatie tegen te gaan
Lees ook:Hoe voorkom ik belastingheffing over mijn spaargeld?
Lees ook:Belastingheffing box 3 te hoog
Lees ook:Belasting over spaargeld gaat eindelijk omlaag

2 reacties op “Belastingvrij kapitaal niet verhoogd

  1. Barbera

    Het wordt toch niet ‘nodeloos ingewikkeld’ als je de belastingvrije som verhoogd? Gewoon een kwestie van een ander bedrag hanteren…ik zie de ingewikkeldheid niet zo hoor…Het is meer weer ordinaire zakenvullerij van de overheid. ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Neeee… het verhogen van het heffingsvrije vermogen zou het niet ingewikkeld maken, maar wel het vervolgens weer verhogen van belastingdruk voor grotere vermogens. Voordat je het weet wordt er weer met verschillende schijven en tarieven gewerkt enzo…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.