Loterijverlies… wat een onzin!

Nieuw in de overgewaaide claimcultuur die Nederland begint de overheersen: er gaat een proces gevoerd worden tegen de Staatsloterij omdat er sprake is geweest van misleidende reclame in de afgelopen jaren. Morand Juridische Bijstand heeft dit samen met Tros Radar onderzocht en nodigt gedupeerden nu uit om zich in te schrijven voor het ‘miljoenenproces’.

Ik krijg hier een naar gevoel bij. Het is niet alsof mensen die een Staatslot kopen zich verdiepen in hun winstkansen. Misschien één of andere cijferfreak – maar verder niemand. Het zal gerust zo zijn dat er dingen geroepen zijn door de Staatsloterij die niet helemaal kloppen. Daar moeten ze dan ook op aangesproken worden, maar waarom meteen met één of ander idioot proces?

Het is nogal makkelijk inkoppen voor Radar en dat Morand. Nederlanders geven niet graag onnodig geld uit. Hebben ze loten gekocht en niets gewonnen, dan vinden ze dat natuurlijk jammer. Maar ja, dat is het kenmerk van een loterij! Krijgen ze nu de kans om het geld terug te vorderen omdat de overeenkomst juridisch vernietigbaar blijkt… daar zullen genoeg mensen interesse in hebben.

Je moet er wel voor betalen overigens: € 25 per lot en als je met meerdere loten speelt € 10 per extra lot. Verder stelt Morand het op basis van No cure, no pay te doen: bij succes wordt 15% van het ontvangen bedrag in rekening gebracht.

Het lijkt er sterk op dat vooral de juristen hieraan gaan verdienen. En Tros Radar heeft weer een publiekstrekkend onderwerp, want veel mensen spelen mee in de Staatsloterij. En echt niet omdat ze overgehaald zijn door de winstkansen die genoemd zijn.

Lees ook:Moet loterijverlies.nl verboden worden?
Lees ook:Je zóu ‘m kunnen winnen!
Lees ook:Loterijen, een belasting voor dommeriken
Lees ook:Pakt Radar ze eindelijk aan?
Lees ook:Staatsloterij weer eens doelwit van woede

21 reacties op “Loterijverlies… wat een onzin!

 1. Ad Mulder

  Waar het hier volgens mij om gaat is dat je als Nederlander geen vertrouwen meer kan hebben in allerlei zaken waar geld om gaan.
  Ik weet niet of minder nederlanders met de staatsloterij hadden meegedaan als ze hiervan op de hoogte waren maar het gaat om vertrouwen, vertrouwen in dat wat je voorgeschoteld krijgt gewoon klopt. Als blijkt dat slechts 1/3 van de loten is verkocht maar 2/3 niet verkochte loten ook meegaan in de molen maakt dat de winstkansen toch aanzienlijk kleiner. Als de staatsloterij dan ook nog eens afstapt van die belachelijk hoge prijzen en die verdeelt over meerdere winnaars dan denk ik dat ze daar veel mensen een plezier mee doen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. John van Zutphen

  Ik ben het met Ad Mulder eens, het gaat om vertrouwen. De staatsloterij is toch een instituut in Nederland waar veel mensen al vele jaren trouw hun loten afnemen. Controle door de STAAT? Misleiding en oplichting liggen hier wel heel dicht bij elkaar. Ik vind het wel vreemd dat Radar of consumentenbond of een andere overkoepelende organisatie niet voor de deelnemers opkomen. Met dit aantal kun je met recht voor een grote groep recht halen. Loterijverlies.nl lijkt vooral hun eigen portemonnee te spekken. 25 euro incasseren (x tienduizenden) en daarnaast ook nog 15% van de evt. opbrengst binnenhalen. Dit is geen “no cure no pay” maar ouderwets zakkenvullen.
  Consumentenbond doe eens waar je voor staat!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Anneke Ranzato (redactie)

  John, ik ga helemaal met je mee. Ik bedoel niet te zeggen dat het geen probleem is dat de Staatsloterij de boel heeft voorgelogen. Alleen vind ik de aanpak van dat Loterijverlies inderdaad zakkenvullen. Goed idee dat de Consumentenbond hiermee aan de slag moet!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Anneke Ranzato (redactie)

  En Ad: als de Consumentenbond de Staatsloterij er dan ook nog van weet te overtuigen de prijzengelden te verdelen over veel meer winnaars is het helemaal goed. Zou er marketingtechnisch onderzocht zijn dat je met zulke hoge prijzen meer deelnemers krijgt ofzo? Het is toch veel leuker als je kans op het winnen van een behoorlijk bedrag (dus niet € 10) groter is?

    /   Beantwoorden  / 
 5. van wijhe

  speel al jaren autom mee hoe betaal ik die 25 euro

    /   Beantwoorden  / 
 6. van wijhe

  hoe moet ik die 25 euro betalen

    /   Beantwoorden  / 
 7. Anneke Ranzato (redactie)

  Klik op de link in het artikel van Morand Juridische Bijstand, daar kun je alles lezen over hoe het werkt.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Marina

  Laat het dan misschien zeer lucratief zijn voor Morand. Het kost mij maar 2x de prijs van een staatslot om mee te doen en de winstkans is voor mij wel aanzienlijk groter dan meedoen in de staatsloterij.
  En wat vertrouwen betreft. Ik wist dus echt niet dat ook niet verkochte loten meededen en ik daardoor veel minder kans op prijs had. Ik heb me daar wel degelijk bedrogen door gevoeld en met mij nog veel meer mensen denk ik. De winstkans is voor mij wel degelijk belangrijk!! En ben het daarom ook eens met mijn voorgangers. Ik ben ook voor kleinere prijzen en meer winnaars.

    /   Beantwoorden  / 
 9. sjaak

  Van no-cure-no-pay is in ieder geval geen sprake. Advocaten mogen overigens niet op no-cure-no-pay basis werken.

  Wat ik een beetje vreemd vindt is dat 15% provisie over het uit te keren bedrag wordt gerekend in plaats van 15% over het bedrag wat je meer krijgt dan wat je hebt ingelegd.

  De inleg van €25,- dient de proceskosten te dekken. De proceskosten zullen in de procedure uiteraard van de staatsloterij worden gevorderd. Indien en voorzover deze kosten worden toegewezen wordt ook hiervan 15% ingehouden.

  Verder lijkt mij dit een zeer schappelijk aanbod. Moreland loopt, indien er zich voldoende mensen aanmelden, weinig tot geen risico, terwijl er bij winst flink verdient kan worden.

  Ook de mensen die zich aanmelden lopen weinig risico, uitsluitend de inleg van €25,- Dit valt te overzien lijkt me.

  Of in werkelijkheid minder loten verkocht zouden zijn indien de staatsloterij meer transparant was geweest is slechts deels relevant. Het gaat erom of je het juridisch kunt hardmaken dat sprake is van misleiding en dat deze misleiding van dien aard is dat het aannemelijk is dat je anders niet tot de koop was overgegaan.

  Kern van de loterij is dat je kunt winnen, hoe klein die kans ook is. De staatsloterij heeft jarenlang bij de trekkingsuitslag gesuggereerd dat de getoonde prijzen uitgekeerd zouden worden, terwijl een groot aantal priijzen op niet verkochte loten waren gevallen. Dit is opzettelijke misleiding, wat aanzet tot het meedoen aan de staatsloterij.

  Loterijverlies heeft dus een goede kans van slagen.

  De Staatsloterij is overigens al jaren niet meer van de Staat.

  Onderzoek heeft uitgewezen dat weinig hele hoge bedragen tot meer verkoop leidt dan meerdere lagere prijzen.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Patrick

  volgens mij gaat een kansberekening altijd uit van het totaal aantal. Dat de niet verkochte loten niet mee doen is toch geen verrassing? Is iedereen dan zo naïef?

    /   Beantwoorden  / 
 11. Roeland

  Anneke Ranzato vraagt:
  Zou er marketingtechnisch onderzocht zijn dat je met zulke hoge prijzen meer deelnemers krijgt ofzo?

  Dat is inderaad het geval. Mensen doen eerder mee met loterij van 20 miljoen euro dan 20 prijzen van 1 miljoen euro.

  Vreemd en ik kan me daar ook helemaal niet in vinden.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Alice

  Morand: zakkenvullerij en weinig kans van slagen. Lees de voorwaarden maar eens goed van Morand, ze zijn niet verplicht om er een zaak van te maken, als ze besluiten dat het geen kans van slagen heeft. En als ze dat besluiten hoeven ze ook het “administratiegeld” niet terug te betalen, dus hoezo “no cure, no pay”… Reken maar uit, met 1000 persoontjes hebben ze al 25000 Euro gescoord en ze hoeven er niets voor te doen, briljante geldklopperij. Ik koop er wel een staatslot voor, ja, de kans is klein, maar nog steeds groter dan bij Morand.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Anneke Ranzato (redactie)

  Goed geplozen Alice, dank je wel voor deze aanvullende informatie. Als dit werkelijk de opzet is kun je Radar ook wel kwalijk nemen dat ze eraan meewerken of niet dan?

    /   Beantwoorden  / 
 14. Aad

  Vreemd dat Radar niets meer van zich laat horen.
  Zij kunnen toch bevestigen of ontkennen dat Morand goed of slecht is ??

    /   Beantwoorden  / 
 15. Bor

  Overal waar het in Nedeland om geld gaat of het nu een Nederlandse bank, Verzekeringsmaatschappij of zoals nu de staatsloterij betreft, allemaal belazeren ze de kluit…..omziek van te worden.

  Maar een ding weet ik zeker staatsloten…mij niet meer gezien.

    /   Beantwoorden  / 
 16. Timo

  Morand profiteert net als de staatsloterij van de domheid van de mensen.
  Morand is een zeer commercieel clubje en gaat er lachend met je geld vandoor.
  Het kan veel beter. Als mensen zich verzamelen in een stichting, en waarbij je niet zomaar je ‘administratiekosten’ kwijt bent. Bedenk je 100 keer voor je aan dit sluwe spelletje van deze juristen meedoet.

  Ik vraag me nu ook af waarom ik een rechtsbijstandsverzekering heb. Dit lijkt me juist een taak voor hun. Daar betaal ik toch premie voor?
  Dus als iedereen zijn rechtsbijstandverzekeraar vraagt om zijn loterijgeld terug te procederen, dan zullen ze dat toch wel moeten doen? Zonder dat wij daar weer extra kosten voor moeten maken?

  Trouwens, bij de staatsloterij heb je nog steeds de hoogste winkans. Namelijk 60% van je geld gaat in de prijzenpot. Wettelijk heeft de staat bedongen dat alle andere loterijen minimaal 50% van de inleg in goede doelen moeten stoppen. Dus de staatsloterij kan altijd meer uitkeren.

  Als een mens een robot met AI was, en hij moest aan de loterij meedoen, dan zou hij altijd de staatsloterij kiezen, want dat is kansrekeningtechnisch de beste keuze.

  Dat de lotto nog bestaat is puur marketing. Ze laten leuke gekleurde balletjes rollen.
  En door een slimme verdeling van het prijzengeld kunnen ze beweren dat je bij hun de meeste kans hebt om miljonair te worden.
  Ze keren echter 49% van de inleg uit.

  Meedoen aan de postcodeloterij is natuurlijk helemaal kansloos. Deze commerciele club heeft de marketing zo goed voor elkaar, dat mensen er soms zelfs in geloven dat ze juist meedoen omdat er 50% van hun inleg naar goede doelen gaat. Er wordt echter maar 25% van de inleg aan prijzen uitgekeerd, en precies zoveel gaat naar het bedrijf zelf. Kassa!

    /   Beantwoorden  / 
 17. Anneke Ranzato (redactie)

  Denk je Timo? Dat jouw rechtsbijstandverzekering hier een zaak van zou maken? Geloof ik eerlijk gezegd niet. De juristen van de rechtsbijstandverzekeraar kunnen aangeven dat ze niet geloven dat er kans van slagen is en dan hoeven ze geen zaak aan te spannen. Even uit mijn hoofd zeg ik dat je dan wel recht hebt op een second opinion van een andere advocaat. Wellicht is Morand de enige die erin gelooft… en dan inderdaad vooral in hun eigen gewin naar mijn idee.

    /   Beantwoorden  / 
 18. Bert

  Doe niet mee met die onzin van loterijverlies.. Het blijkt een eenmanszaakje te zijn van een persoon die voorheen in opties en internetadressen handelde… Heb je al meegedaan laat dan je geld storneren. Je wordt via loterijverlies dubbel genept!

    /   Beantwoorden  / 
 19. linssen

  Ik vin het terecht dat de staatsloterij aangepakt wordt, immers als er vel loten worden verkocht dut de staatsloterij er z.g. enkele duizende nummers bij dus de uikeringskans voor de staatsloterij verdubbeld, Hoewel je als deelnemer wel het winnende lot moet hebben. Dus de strijd gaat tussen 1 de staatsloterij en 2 de delnemers, terwijl de staatsloterijd 2 keer zoveel loten heeft. Dus de spoeling wordt dunner. Natuurlijk doen jullie mee aan het goedkope spelletje om ergens tegen te zijn zonder argument. Het schrijft zo lekker weg en draagt nergens aan bij.
  Ik vind jullie reactie erg dom en verklaart een zucht naar punliciteit.

    /   Beantwoorden  / 
 20. Carlie

  De staatsloterij is weer lekker bezig.
  Blijkbaar hebben alle automatische spelers een brief of email gehad met onderstaande tekst

  U speelt automatisch mee met de Staatsloterij.
  Maar let op, want u mist de trekking van 10 april.

  10 april: zorg dat u meespeelt!
  In 2006 heeft de Staatsloterij de trekking van 10 april
  geïntroduceerd. Tot nu toe heeft u zich niet aangemeld.
  Een gemiste kans op het prijzenpakket van minimaal
  €32 miljoen en de Miljoenen Jackpot!

  Arjan van ‘t Veer
  Begeleider Prijswinnaars

  Ikzelf en velen met mij spelen al jaren mee en krijgen in januari een nieuw lot dat een heel jaar geldig is en waar de data opstaat waarop u meespeelt en verrassing 10 april staat daar gewoon op.
  Dan kijk je de bankrekening nog eens na, want een mens gaat dan toch twijfelen en jawel hoor, daar is het iedere jaar netjes afgeschreven en ook nog voor de trekking van 30 april.
  Wat is hier nou de bedoeling van vraag ik me dus af.
  Het is toch een staatsbedrijf dat aan de ene kant het gokken tegenwerkt, maar aan de andere kant zoveel mogelijk geld uit je zak wil kloppen.
  Ik vind dit op zijn zachts gezegd niet zo netjes.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.