Erfenis standaard niet voor aangetrouwde kinderen

Een tijd geleden schreef ik er al iets over: de meeste mensen die een testament maken nemen daarin op dat de erfenis bestemd is voor hun eigen kinderen – niet voor hun echtgenoten. Er schijnt al twee jaar een wetsvoorstel te lopen om dit standaard te maken in plaats van dat het in een testament vastgelegd moet worden. En nu is er een groep hoogleraren opgestaan die het aannemen van dit voorstel willen bespoedigen.

Nederland schijnt een uitzonderingspositie aan te nemen in Europa, dat dit niet standaard is. Zonde van alle kosten die mensen maken voor het opstellen van een testament, als het er eigenlijk alleen maar om gaat dat het kapitaal bij de kinderen blijft en niet na een echtscheiding voor de helft meegenomen wordt door schoonzoon of -dochter.

Lees ook:Geen erfenis van schoonmoeder
Lees ook:Minder kinderen nemen door bezuinigingen kinderopvang
Lees ook:Erfenis blijft gemeenschap van goederen
Lees ook:Kiest u een dure of een goedkope doorlopende reisverzekering?
Lees ook:Bespaartip: goedkoopste creche

2 reacties op “Erfenis standaard niet voor aangetrouwde kinderen

 1. juny

  ik sta er helemaal achter datalleen eigen kinderen erven

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mieke

   Hi Juny,

   Ik zit in de situatie waarin mijn echtgenoot is overleden. Ik heb uit een eerder huwelijk drie kinderen en uit mijn tweede huwelijk, van mijn overleden echtgenoot, een zoon.
   Mijn jongste zoon heeft als enige kind een erfenis gekregen en het doet mijn andere kinderen pijn en zij leven met het gevoel onbelangrijk te zijn geweest voor hem.
   Let wel, ik begrijp wel dat deze keuze gemaakt moet kunnen worden, maar ik zie ook het verdriet.

   met vriendelijke groet,
   Mieke

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.