Moeten reclames voor lenen verboden worden?

De Tweede Kamer doet er al een tijd haar best voor om reclames voor lenen op televisie te verbieden. Onder Zalm is dat door de minister afgewezen en Bos doet hetzelfde. Het is een discussie die in feite gaat om hoe ver je de consument in bescherming moet nemen. Of is het betuttelen? Misschien moet er een waarschuwing bij leenreclames komen “Lenen maakt meer kapot dan je lief is”?

Ik sta nogal dubbel in deze discussie. Aan de ene kant kennen jullie mij als erg waarschuwend en voorzichtig als het gaat om mensen die kredieten willen afsluiten. Vanuit dat oogpunt zou ik misschien vóór zo’n verbod moeten zijn. Die spotjes op TV irriteren me inderdaad mateloos, vooral als ze van de bekende nare kredietclubs als Becam, Postkrediet, Lenen.nl – of zullen we de hele stal van DSB Bank noemen? – zijn.

Máár we leven wel in een maatschappij waarin bedrijven hun producten aan de man mogen brengen. En daarvoor reclame mogen maken. Die kredietclubs doen het niet etisch, maar ze overtreden geen wetten. Dus vind ik het vreemd om reclames te gaan verbieden. Als je reclames gaat verbieden voor alles dat niet goed is voor de mens, dan houd je niet veel over.

Als de politiek vindt dat de praktijken van die bedrijven niet door de beugel kunnen, laten ze dat dan met wetten doen. Bindende strengere leennormen, maximale rentepercentages, verplichte of juist verboden voorwaarden, verbieden van verplichte verzekeringen… ik roep zomaar even iets. Dan kun je de bedrijven die zich daar niet aan houden juridisch aanpakken en hoef je geen reclames te gaan verbieden.

En natuurlijk – mijn stokpaardje mag niet ontbreken – laten ze de mensen in Nederland beter financieel onderwijzen. Er wordt gelukkig veel over gesproken de laatste tijd. In mijn ogen is dát de manier om ervoor te zorgen dat minder mensen in de financiële problemen komen. Ze van kind af aan veel bewuster maken van hoe het werkt met geldzaken: uitgaven en inkomsten, kosten en opbrengsten, schulden en verplichtingen, verzekeringen en risico’s. Niet pas als het zover is gekomen dat ze in de schuldsanering zitten, maar als basiskennis die je moet hebben om in deze maatschappij te functioneren.

Lees ook:Discussie over leenreclames laait weer op
Lees ook:Geldbedrijf centraal: Postkrediet
Lees ook:DSB wil geen betutteling
Lees ook:Pakt Radar ze eindelijk aan?
Lees ook:Geld lenen kost geld

4 reacties op “Moeten reclames voor lenen verboden worden?

 1. Henk Jan

  Een goed plan van u.
  Natuurlijk moeten banken hun producten kunnen aanprijzen. Die Becam reclame, en de rest van het Scheringazooitje ook trouwens, is inderdaad hoogst irritant. Maar om te verbieden?
  Laat de tweede kamer maar iets verzinnen tegen de manier waarop zo’n Becam de potentiële leningnemer met valse beloften binnenhaalt om vervolgens een poot uit te draaien. Want daar gaat het wel om. De mensen moeten ook beschermd worden tegen deze duistere praktijken van de Zalm/Scheringa-kliek.
  Aan de ene kant moet je weten wat verantwoord lenen is, aan de andere kant moet de bank betrouwbaar zijn. HenkJan W.

    /   Beantwoorden  / 
 2. H.C.den Boer

  Ik vind van wel, hoe meer je die reclames uitzendt, hoe dieper de mensen die hier niet tegen opgewassen zijn in de schuld komen, als iemand een lening af wil sluiten weten ze de bank toch wel te vinden.Daar hoeft via reclame niet extra de nadruk opgelegd te worden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Dingetje

  Ze moeten mensen verbieden die hier intrappen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. John

  Ik vind dat ieder persoon toch zelf verantwoordelijk is om een lening af te sluiten. Geen enkel persoon kan de schuld afschuiven op de leen reclames.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.