Geen erfenis van schoonmoeder

Als mensen een testament maken blijkt het tegenwoordig bijna standaard om de “koude kant” uit te sluiten. Ofwel: de kinderen erven wel, maar de partners van die kinderen krijgen geen recht op de erfenis. Uit m’n hoofd zeg ik dat dit het uitsluitingsbeding in een testament heet. En ik vind het een hele gezonde ontwikkeling.

Als mensen trouwen doen ze dat vaak in gemeenschap van goederen. Omdat ze allebei vooraf toch geen bijzondere vermogenselementen hadden vinden ze het dan logisch om alles wat opgebouwd wordt tijdens het huwelijk samen te delen. Als ze er al over nadenken tenminste. En dat is helemaal geen gekke redenering.

Wat daarbij vergeten wordt is het vermogen dat naar je toekomt uit erfenis. Als je als telg van een rijke familie trouwt met een kind met een minder bedeelde achtergrond, levert dat bij een gemeenschap van goederen in principe op dat ook tijdens het huwelijk ontvangen erfenissen samen moeten worden gedeeld. Tenzij de erflater (degene die overleden is) in zijn of haar testament heeft bepaald dat de partner geen recht heeft op de gelden.

Dat voorkomt de situatie die ik onlangs van dichtbij meemaakte: iemand ligt in scheiding als zijn moeder komt te overlijden. Zijn ex doet bijzonder moeilijk en eist veel – terwijl zij degene was die vreemdging. En als klap op de vuurpijl heeft ze door de daardoor opgelopen vertraging (rechtzaak) waarschijnlijk ook nog recht op de helft van die erfenis. Want de echtscheiding was nog niet uitgesproken toen zijn moeder kwam te overlijden. Zuur.

Lees ook:Erfenis blijft gemeenschap van goederen
Lees ook:Erfenis standaard niet voor aangetrouwde kinderen
Lees ook:Schulden in de nalatenschap
Lees ook:Erfbelasting besparen? Trouw met je rijke tante
Lees ook:Parttime wethouders, verdienen fulltime

0 reacties op “Geen erfenis van schoonmoeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.