Chantage taxateurs

Ik las op Telegraaf.nl dat er hele nare praktijken spelen bij woningtaxaties. Chantage door tussenpersonen naar taxateurs toe, omdat de tussenpersoon voor de hypotheekaanvraag een minmale taxatiewaarde nodig heeft. Hoe hoger de afgesloten hypotheek, hoe hoger de provisie voor de tussenpersoon. Daar willen sommige hypotheektussenpersonen kennelijk wel wat intimidatie voor in de strijd gooien.

Is dit waarheid of is dit onderdeel van de mediacampagne om tussenpersonen in een kwaad daglicht te stellen?
Allebei wel, zou ik denken. Ongetwijfeld zijn er tussenpersonen die enige druk uitoefenen bij taxateurs om de taxatiewaarde die ze nodig hebben voor de hypotheekaanvraag voor elkaar te krijgen. Of dat te maken heeft met hun inkomsten uit die hypotheekaanvraag, of met het bedrag aan hypotheek dat de klant echt nodig heeft voor de financiering – dat weet je niet natuurlijk. Er zijn ook van die situaties waarin de klant een te groot bedrag wil lenen ten opzichte van de waarde van de woning. Bijvoorbeeld omdat ze consumptieve kredieten willen meefinancieren, of omdat blijkt dat ze eigenlijk teveel betaald hebben voor de woning. Er kunnen allerlei redenen zijn die door vanuit de klant komen.

Het lastige van de wereld van tussenpersonen is dat er heel veel goede zijn, maar ook heel veel slechte. Dat kun je aan de buitenkant niet zien en ook diploma’s, erkenningen en keurmerken hebben daar weinig mee te maken. Dit soort praktijken komen vast wel voor en ook vast en zeker zuiver in het belang van die tussenpersoon. Maar het kán ook anders zitten en dat mogen we niet uit het oog verliezen.

Soms lijkt het erop dat de media de laatste tijd alleen maar bezig zijn met benadrukken hoe onbetrouwbaar tussenpersonen zijn. En já, die onbetrouwbaren zijn er zeker en het is goed dat daar aandacht aan besteedt wordt. Doe ik ook want het stoort me enorm als mensen niet goed geadviseerd worden. Oh, er zitten zulke louche types tussen die heel veel geld verdienen met gladde praatjes maar slechte adviezen waar de onwetende consument de dupe van is. Maar het is ook niet eerlijk om de goeden onder de kwaden te laten lijden.

Lees ook:Geen financiële producten meer via Internet?
Lees ook:Beloning tussenpersonen belangrijk?
Lees ook:Geldbedrijf centraal : Nationale HypotheekPas
Lees ook:VEH geeft af op hypotheekadviseurs
Lees ook:AFM pleit voor een vergelijkingssite voor verzekeringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.