De vier beste redenen om toch een testament op te stellen

Mijngeld.blog.nlVanuit het erfrecht is de nalatenschap al goed geregeld. Toch is het in veel gevallen aan te raden om een testament op te stellen. In dit artikel zetten wij de vier beste redenen voor jou op een rijtje.

Bij overlijden laten de meeste mensen hun bezittingen na aan de echtgenoot of echtgenote en de kinderen. Maar wat als je geen partner of kinderen hebt? Zelfs als jouw bezittingen bij overlijden al goed terecht komen kan een testament nog van toegevoegde waarde zijn. Door een testament op te stellen kun je nog invloed uitoefenen op wat er met je bezittingen gaat gebeuren na jouw overlijden. Een notaris kan aan de hand van jouw persoonlijke situatie het testament perfect op jouw situatie afstemmen.

In het testament een uitsluitingsclausule opnemen ter bescherming van je kinderen
De meeste Nederlanders trouwen in gemeenschap van goederen. Nadat het huwelijk gesloten is zijn de bezittingen van beide partners gezamenlijke bezittingen. Een door één van de partners verkregen nalatenschap valt in het huwelijksvermogen. Ook verkregen erfenissen maken hier een deel van uit. Dit kan worden voorkomen door een uitsluitingsclausule in het testament op te nemen. Deze clausule zorg ervoor dat je kinderen het verkregen kapitaal niet in het huwelijksgemeenschap zien verdwijnen. De erfgenaam krijgt als het ware een eigen vermogensdeel buiten het huwelijksgemeenschap om. Bij echtscheiding kun je met deze clausule voorkomen dat een deel van het nalatenschap verdwijnt naar de koude kant.

Wie krijgt wat?
In het erfrecht is vastgelegd wie welk deel van de nalatenschap krijgt. Door een testament op te stellen kun je hier zelf invloed op uitoefenen. Je kunt bijvoorbeeld één erfgenaam meer of juist minder laten verkrijgen. Je kunt ook een bepaalde bezitting of een bedrag nalaten aan een persoon of instelling die volgens het erfrecht geen erfgenaam is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een goed doel. Bijvoorbeeld een zoon of dochter onterven ligt iets lastiger.

Wie neemt de voogdij over de kinderen op zich na overlijden?
Wie krijgt de zorg over de kinderen als beide ouders niet meer leven? Dit soort vraagstukken moet je als ouders van jonge kinderen bij stil staan. In een testament kun je iemand aanwijzen. Uiteraard moet je dit wel doen in overleg met diegene die je in je testament gaat benoemen. In het geval er geen voogdij is vastgelegd, beslist de rechter hierover. Eventueel doet de rechter dit in overleg met de Raad voor de Kinderbescherming.

Testament opstellen om erfbelasting te besparen
Na overlijden moeten de nabestaanden erfbelasting betalen over de nalatenschap. Voor de partner geldt er een zeer ruime vrijstelling. Daarnaast is de belastingdruk voor de partner en de kinderen ook lager in vergelijking met de heffing voor andere erfgenamen. Door het opstellen van een testament kan er vaak geld bespaard worden. De notaris kan afhankelijk van jouw persoonlijke situatie een advies verstrekken gericht op het zo laag mogelijk houden van de erfbelasting. Dit zal met name spelen bij grotere vermogens. Dit zou bijvoorbeeld ook een huis kunnen zijn met een grote overwaarde.

Lees ook:Dit moet je weten over het testament
Lees ook:Schulden in de nalatenschap
Lees ook:Geen erfenis van schoonmoeder
Lees ook:Erfbelasting besparen? Trouw met je rijke tante
Lees ook:AdvieSoap deel 16: Niet leuk maar wel belangrijk

Eén reactie op “De vier beste redenen om toch een testament op te stellen

  1. Gerard

    Als je geen testament hebt opgemaakt, wordt dan je kapitaal verdeeld onder de familieleden of gaat dit dan anders in zijn werk?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.