Contante schenkingen zijn bijna niet te controleren

Bij schenkingen kan er schenkrechten verschuldigd zijn. Ook contante schenkingen moeten bij de Belastingdienst worden opgegeven, en zal schenkbelasting over verschuldigd zijn in het geval de schenking de vrijstelling overtreft.

Sommige belastingen zijn zeer onredelijk. Eén daarvan is de schenkbelasting. Ouders moeten toch vrij over hun geld kunnen beschikken en het bedrag over kunnen dragen aan bijvoorbeeld de kinderen? Maar de wetgever heeft hier een stokje voor gestoken. Er geldt jaarlijks wel een bedrag dat jaarlijks vrij geschonken kan worden.

Hoeveel mag u schenken aan de kinderen?
Voor kinderen geldt er een vrijstelling van afgerond € 5.000 per jaar. De schenkingen die er binnen één jaar worden verricht, worden bij elkaar opgeteld. Eenmalig kan er een hoger bedrag geschonken worden aan de kinderen. Een vereiste hiervoor is dat het kind tussen de 18 en 35 jaar oud is. De vrijstelling zal in dat geval afgerond € 24.000 bedragen. In het geval het geschonken bedrag door het kind gebruikt gaat worden voor de eigen woning of voor een bepaalde studie, kan de vrijstelling verhoogd worden naar € 50.000. Hier worden wel aanvullende eisen aan gesteld.

Hoe moet een schenking verricht en aangetoond worden?
Door een schenking over te laten schrijven naar de bankrekening van de ontvangen, kan de schenking achteraf worden aangetoond. Een schenking vastleggen in een notariële akte biedt ook voordelen, en is voor de verhoogde eenmalige schenking zelfs vereist. De schenker moet op verzoek van de Belastingdienst kunnen aantonen dat het bedrag geschonken is. De schenker krijgt door de schenking namelijk een lager vermogen waar hij of zij belasting over moet betalen.

In de notariële akte kan ook een uitsluitingbepaling worden opgenomen. Hiermee kan worden voorkomen dat het geschonken bedrag in de huwelijksgemeenschap terecht komt van de ontvanger. Dit wordt vaak bij een schenking vastgelegd om te voorkomen dat de partner van de ontvanger de helft mag houden na een echtscheiding.

Schenking contant verstrekken
Ook bij het schenken van contante bedragen geldt dat er belasting verschuldigd is over het geschonken bedrag boven de vrijstelling. Het probleem voor de Belastingdienst is echter dat ze dit soort schenkingen moeilijk kunnen aantonen. In de praktijk blijkt dat geringe contante schenkingen voor de Belastingdienst niet te achterhalen is.

Schenkingen verdelen over meerdere jaren
Indien er vermogen over moet gaan van de ouders naar de kinderen, kan dit het beste over meerdere jaren uitgesmeerd worden. U moet er wel op letten dat u jaarlijks niet boven de schenkingsvrijstelling uit komt. Indien dit gebeurt, moet over het volledig geschonken bedrag schenkbelasting voldaan worden. Schenkingen boven de vrijstelling worden belast met 10 procent heffing. Voor zeer grote bedragen (boven € 113.000) loopt de heffing over het meerdere zelfs op tot 20 procent.

Lees ook:Aftrekposten die niet aftrekbaar zijn
Lees ook:Schenken aan de kinderen
Lees ook:Voetbalpoule winnen, belasting betalen
Lees ook:Let op! Geen heffingsvrijstelling meer voor kinderen
Lees ook:Erfenis voor sportclub belastingvrij

Eén reactie op “Contante schenkingen zijn bijna niet te controleren

  1. Thomas

    Ja, contante schenkingen zijn vrijwel niet te achterhalen, maar enkel wanneer het kleine bedragen zijn. Worden aanzienlijke bedragen afgeschreven van de rekening van de schenker, waarna ze worden bijgeschreven op de rekening van de begunstigde, dan kunnen er wel lichtjes gaan branden.

    Kortom: grote bedragen niet mogelijk. De rijken hebben pech en moeten toch schenkingsbelasting betalen. Nivellering anyone?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.