Niet iedereen heeft recht op een volledige AOW

Net al bij het aanvullend pensioen dat u opbouwt bij uw werkgever, moet u de rechten op de AOW ook opbouwen. In tegenstelling tot het aanvullend pensioen wordt er geen premie bij u in rekening gebracht om uw rechten op te bouwen.

Ieder in Nederland wonende burger bouwt rechten op vanaf 15 jaar tot 65 jaar. De opbouw gaat dus plaatsvinden in een periode van vijftig jaar. Voor ieder jaar dat u vanaf uw 15e in Nederland hebt gewoond, bouwt u 2 procent van de AOW uitkering op. In totaal kunt u dus 50 x 2 procent opbouwen.

Burgers die in het buitenland wonen, bouwen geen rechten op (op enkele uitzonderingen na). Mensen die op latere leeftijd naar Nederland zijn geëmigreerd, kunnen dus geen 100 procent meer opbouwen. Er bestaat een mogelijkheid om de opbouw voort te zetten bij vertrek naar het buitenland, maar daartoe moet de burger zelf actie ondernemen.

Iemand die op zijn 25e naar Nederland is geëmigreerd zal dus maximaal 80 procent van de AOW opbouwen. Dit kan gezien worden als een pensioenbreuk.

Lees ook:Doorwerken na je 65e? Meer AOW!
Lees ook:Pensioenleeftijd omhoog
Lees ook:Is jouw AOW wel compleet?
Lees ook:Wat zijn de fiscale mogelijkheden met lijfrente?
Lees ook:Minder AOW met een inwonend kind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.