Erfenis blijft gemeenschap van goederen

Er gaat iets veranderen in de wetgeving rondom erfenissen. Maar wat? De bedoeling was om bij wet te regelen dat een erfenis niet meer automatisch bij de begunstigde in de gemeenschap van goederen valt. Daardoor krijg je bij echtscheiding immers de situatie dat de ex-partner recht heeft op de helft van het geërfde vermogen. Dat is in veel situaties niet de bedoeling.

De erflater kan bij testament voorkomen dat dit gebeurt door een zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’ op te nemen. Voor veel mensen is dit de enige reden om een testament te laten opmaken. Dat zou niet meer nodig zijn wanneer het wettelijk geregeld zou zijn dat een erfenis niet in de gemeenschap van goederen valt.

Dat leek te gaan gebeuren. Maar door een amendement van de ChristenUnie is het wetsvoorstel echter zodanig aangepast dat er niets verandert. Dat testament met uitsluitingsclausule blijft dus noodzakelijk om te voorkomen dat de koude kant er met het familievermogen vandoor gaat. En wat er dan wel verandert door die wetswijziging? Ik heb geen idee!

Lees ook:Geen erfenis van schoonmoeder
Lees ook:Erfenis standaard niet voor aangetrouwde kinderen
Lees ook:Schulden in de nalatenschap
Lees ook:Erfenis hoeft niet positief te zijn
Lees ook:Parttime wethouders, verdienen fulltime

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.