VerdienIdee: netwerkmarketing

Netwerkmarketing… de bedrijven beloven altijd gouden bergen. In het verleden ben ik weleens met een kennis mee gegaan naar een bijeenkomst van zo’n club. Een kleintje, iets met beveiligingsspullen. Hele gedreven verhalen krijg je te horen en natuurlijk is de sky de limit qua verdiensten. Prachtige producten dus die prijs je natuurlijk graag aan bij al je vrienden, familie en bekenden.

En dat is precies wat netwerkmarketing is: je netwerk gebruiken om te verkopen. Als iemand uit jouw netwerk vervolgens ook voor die organisatie als distributeur gaat werken worden je verdiensten pas echt interessant. Want jij krijgt een gedeelte van alles wat jouw ‘team’ aan verkopen binnenbrengt.

Herbalife is een voorbeeld van een grote netwerkorganisatie. Nu ben ik qua afvallen geen voorstander van maaltijdvervangers dus mijn ding is het niet. Heb wel een tijdje Weight Watchers gedaan en toen viel het op hoe fanatiek de Herbalife-aanhang is. Natuurlijk… al die distributeurs promoten zich suf. Er werd zelfs weleens gesproken van de Herbalife-maffia!

Een andere waar je mee doodgegooid wordt op Internet is de DHS Club. De verhalen die je daarover leest van mensen die er niet (meer) actief mee bezig zijn kun je niet bepaald positief noemen. 

Netwerkmarketing is ook wel bekend als MLM: multi-level-marketing. Dat geeft iets meer duidelijkheid over de werking met niveaus. Teken een stip bovenaan een vel, met een paar takjes eronder. Alle takjes een stip en weer een paar takjes. Al snel zie je wat er gebeurt… je tekent een pyramide! De mensen bovenaan die pyramide zijn er vast – als ze een lopend systeem hebben gevonden – goed rijk van geworden. Maar de mensen die onderaan bungelen, veel enthousiasme, energie en tijd steken in het uitzuigen van hun netwerk om nieuwe zieltjes te winnen? Die verdienen er doorgaans volgens mij bijzonder weinig mee. Alleen zullen ze dat niet snel toegeven want daarmee boren ze hun eigen verhaal de grond in.

Nee, netwerkmarketing lijkt me niets voor mij. Maar heb jij wel zin om er (veel) energie in te steken? Heb je er iets mee gedaan of ben je er wél heel succesvol mee? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Lees ook:Beloning tussenpersonen belangrijk?
Lees ook:Eenvoudige voorwaarden voor de autoverzekering
Lees ook:VerdienIdee: schrijf een boek!
Lees ook:VerdienIdee: affiliate marketing
Lees ook:AFM pleit voor een vergelijkingssite voor verzekeringen

5 reacties op “VerdienIdee: netwerkmarketing

 1. Studentenlening

  Mijn ervaring is dat netwerkmarketing met name een goede manier is om in een korte tijd veel familie en vrienden tegen je in het harnas te jagen. Ben ooit eens bezig geweest met van de water filters te verkopen. Eerste bijeenkomst in hilton hotel met van die mannetjes in strakke pakken en allemaal even succesvol. Boffen dat wij toevallig de eerste lichting waren en het product al zo goed verkoopt in het buitenland. Even een kleine eerste investering en dan moet je je alleen nog maar druk maken om wat je met je geld gaat doen. “NOT” allemaal list en bedrog. Er zijn naar mijn weten maar weinig MLM succesverhalen terwijl er al jaren wordt beweert dat het DE manier van distributie wordt. Een echt succes is volgens mij alleen tupperware.

    /   Beantwoorden  / 
 2. geenidee2

  Ik heb er 5 jaar geleden een klein onderzoekje aan gewaagd.

  Volgens het eigen volk (Herbalui en DHS clupjes), wordt je schatrijk.

  Eerlijk gezegd ken ik ze niet. Ik ken genoeg vrienden en kennissen die zoiets ondernemen of hebben gedaan.

  Netwerkmarketing zegt het al: je eigen netwerk koopgeil maken met producten die niet via de normale kanalen verkocht worden omdat, vb bij Herbalife niet wetenschappelijk is aangetoond, dat het werkt.

  Het concept lijkt mooi, omdat je je eigen vrienden en kennissen gebruikt (netwerk) zonder dat je te hoeft investeren in commerciele relaties(marketing). Dus ik heb iets waar jij beter wordt en daarvoor betaal jij mij. (heel simpel).

  Het is dan ook best vervelend, dat wanneer jij met je vrienden een pilsje zit te drinken of BBQ of verjaardag, dat jij moet leuren met de producten. En je dan al snel enig credit verliest bij je vrienden, omdat men na een tijdje zegt: Tjonge, daar komt tie weer met zijn verhaal of product {die men toch niet wil hebben}

  Het 2de: omdat je schatrijk wil worden, zal je over jouw inkoopprijs en verkoopmarge moeten drukken. Inkoop+Marge+kosten=verkoop. Verkoop-Inkoop=Winst. Met andere woorden, je vrienden een poot uittrekken, tenzij jij de relatie tussen jou en die vriend kan doorknippen omdat – dat het moment is dat hij een klant wordt – en even niet je vriend.

  En dat lijkt de bottleneck in het verhaal van Netwerkmarketing. = thuismarketing.

  Top of flop? Maak vooral een belans in je eigen vriendengroep en kennissen, of jij deze positie wil, rijkdom is mooi, maar vrienden hebben veel belangrijker.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt, succes, maak er wat moois van.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fred

  Hallo Anneke,

  In reactie op netwerkmarketing kan ik verschillende verhalen vertellen. Verhalen van mislukking, maar ook van success.
  En ja, ik ken persoonlijk mensen die er succesvol mee zijn, en ook mensen die er niet succesvol mee zijn.

  En natuurlijk zijn er de fakers. Er zijn diverse grote bedrijven waar je veel moest inkopen en met de spullen bleef zitten die je niet verkocht kreeg als je niet kon verkopen.

  Laten we eerlijk zijn. Niet iedereen kan verkopen. Sterker nog, 95% van de mensen kan of wil niet verkopen. Toch verkopen wij ons iedere keer opnieuw. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatie.

  Een van de redenen dat veel mensen mislukken in netwerkmarketing is ook dat men onrealistische doelen stelt, of dat men niet goed begleid wordt. Nog een andere reden is hebzucht of onwetenheid.

  Over piramides gesproken, Alle gewone bedrijven zijn ook piramides. Denk maar eens aan Albert Heijn, Shell, Heineken, V&D etc. Wie verdient daar het meeste geld? En wie het minste. Daar verdient de top het meeste geld.

  In netwerkmarketing is iedereen de top van zijn eigen “pyramide”. Maar in feite is het model eerder een “barbapapa”model. En het is ook lang niet altijd zo dat de top het meeste verdient. Het kan zijn dat iemand die later begonnen is meer verdient dan degene die hem/haar in het bedrijf gehaald heeft.

  Bij netwerkmarketing gaat het er vooral om dat degene die het hardste werkt, en het team dat het beste elkaar steunt het verste komt.

  Je kunt snel rijk worden, en het ook blijven als je mensen op de juiste manier traint en begleidt. Het kan ook langzaam.

  Netwerkmarketing is simpel een andere manier van marketing. Tupperware, Gilette en Palmolive zijn ook door netwerkmarketing groot geworden.

  Trouwens, ieder bedrijf doet aan netwerkmarketing. Want als je geen netwerk van klanten hebt, besta je als bedrijf niet.

  Netwerkmarketing is puur een andere vorm van ondernemen, die voor de een succesvol is en voor de andere niet.

  Iedereen KAN success hebben, maar het is geen gegeven feit. Het ligt hoe je zelf er instaat.

  En wat betreft slechte recensies: Als je stok zoekt om mee te slaan vind je er altijd wel een.

  mvg
  Fred

    /   Beantwoorden  / 
 4. Studentenlening

  Hetzelfde principe geldt voor piramide spelen. Van te voren wordt je bergen met geld beloofd, je hoeft alleen “maar” 5000 euro in te leggen maar dat betaald zich binnen hele korte tijd terug. Nee, heb er geen goede ervaring mee.

    /   Beantwoorden  / 
 5. H vd Aar

  Met Netwerkmarketing of Multi Level Marketing is het wel degelijk mogelijk om er geld mee te verdienen maar dat lukt natuurlijk niet door lui op de bank te gaan liggen.
  Lees hiervoor het boekje ’45 seconden presentatie’ en het systeem wordt je duidelijk.

  Dit systeem werkt in heel veel landen maar Nederlanders geloven niet zo snel in succes als het niet verloopt volgens de manier waarop wij het hebben meegekregen van onze ouders en op school hebben geleerd.
  Voor een dubbeltje geboren? Wordt je nooit een kwartje!
  Met zo’n gedachte en/of levenswijze lukt het inderdaad niet.

  De MLM/Netwerkmarketing-werkwijze wordt aanbevolen door Donald Trump, Robert Kyjosaki en meer vermogende ondernemers. Dat moet je toch ook aan het denken zetten? Van succesvolle mensen kun je leren. Google hier maar eens naar.

  Als je gaat werken is het wel zo handing om produkten te zoeken waar je achter staat, anders kun je hier niet enthousiast over vertellen. (je zult ook niet tegen je vrienden zeggen dat ze naar een film moeten gaan kijken die jij waardeloos vindt, of een boek, waar je maar niet doorheen komt, aanbevelen)
  Er zijn veel bedrijven werkzaam volgens de Netwerkmarketing-methode en de voorspelling is dat er meer zullen volgen.

  Het is belangrijk om eerst meer over het bedrijf te weten te komen. (dat doe je ook voordat je gaat solliciteren)
  Meestal kan dit door het bijwonen van een webinar, een presentatie die ergens wordt gegeven en je vanaf jouw computer kunt volgen. Voelt het niet goed dan ga je er niet mee in zee of blijf je gebruiker/consument.

  Er bestaat een bedrijf (nog nieuw voor Nederland) waarbij je niet hoeft te investeren, niet hoeft te verkopen (dit verloopt via een centrale webshop), goed wordt begeleid, en wat een brede range van goede, eerlijke en gezonde produkten heeft waarmee je jezelf en jouw omgeving gezonder maakt én hen wijst op de stoffen die wij dagelijks in ons lichaam krijgen waardoor we allergieën kunnen krijgen of erger… (google eens op de stof SLS Sodium Lauryl Sulfaat)
  Nee, ik heb hier nog niet mee verdiend maar ik geloof wel in het systeem en ik ga ervoor. (de personen vóór mij overigens wél)
  En nee, ik geloof niet in het pyramide-systeem!
  Wat deze achterdocht betreft zou je eens een schetsje moeten maken van een bedrijf met personeel in loondienst. (waar je nu werkt bijvoorbeeld?)
  Bovenaan deze loonlijst staat één persoon die het voor het zeggen heeft en het hoogste salaris ontvangt. (Zo hebben wij het geleerd en zo hoort het ook… toch…..?)
  Onder deze persoon hangen een aantal vertakkingen van de lagere functies met de daarbij lager behorende salariëringen? (ook al werken de mensen in de lagere vertakkingen nóg zo hard) Nooit zal iemand in deze vertakking meer gaan of kunnen verdienen bij dit bedrijf dan de hoogste persoon van dit bedrijf, tenzij deze stoel vrij komt maar dat geldt dan alléén voor die éne persoon die op die stoel plaats gaat nemen.
  Het verschil met Netwerkmarketing/Multi Level Marketing is dat dit wél mogelijk is, je wordt wel beloond naar inzet en daardoor kun je meer kunnen gaan verdienen dan de persoon die jou introduceert en dat geldt voor iedereen.
  Leg deze plaatjes eens naast een plaatje van een pyramide?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.