Nu halen, over een jaar betalen

Het klinkt aantrekkelijk: nu een prachtig mooie nieuwe TV ophalen bij de electronicazaak, en je hoeft pas over een jaar te betalen. Veel mensen kiezen er ook voor en dat hoeft niet fout te zijn, als je weet wat je doet. Want je sluit wel gewoon een lening af met alle gevolgen van dien!

De electronicazaak krijgt direct z’n geld van bijvoorbeeld Prime Line of Comfort Card, dit systeem is geen gunst van de winkel. In officiële termen heet het “uitgestelde betaling” en het is niets anders dan een lening waarvoor de rente en terugbetaling pas over een jaar ingaan. Die rente is niet misselijk trouwens.

Het gevaar is dat je denkt: “Wat maakt mij dat uit, dat is pas over een jaar. Dan heb ik het geld allang bij elkaar en betaal ik het in één keer voordat er rente betaald hoeft te worden.” Heb je het geld dan inderdaad bij elkaar, dan heb je die mooie TV wel al lekker een jaar kunnen gebruiken en heeft het je geen cent extra gekost. Beter nog: misschien heb je het geld nu wel al maar laat je het lekker op je spaarrekening staan. Dan levert het je een jaar rente op en kun je dat zien als extra korting op je TV.

Waarom noem ik het dan toch een gevaar? Omdat er in dat jaar van alles kan gebeuren waardoor je dat geld tegen de tijd dat je moet gaan betalen niet (meer) hebt. De auto heeft het begeven, de wasmachine ging stuk, bedenk het maar. Dat zijn belangrijke dingen dus daar geef je het geld dat je hebt dan aan uit. En vervolgens is het jaar afgelopen, jij hebt het geld niet en dus heb je dan een lening met een fikse rente. Voor een TV die je eigenlijk niet echt nodig had, want de oude deed het ook nog prima.

Bovendien is een uitgestelde betaling – ook als de betaling en rente nog niet zijn ingegaan – gewoon geregistreerd als lening bij het BKR. En dat kan je weer dwarszitten als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten.

Lees ook:Meer autoleningen afgesloten
Lees ook:Postorderaankopen in termijnen betalen: niet doen!
Lees ook:Wat maakt de persoonlijke lening persoonlijk?
Lees ook:Nooit betalen voor afsluiten lening
Lees ook:Het BKR meldt meer betalingsachterstanden

7 reacties op “Nu halen, over een jaar betalen

 1. Maarten

  Wat is een beetje realistische rente voor zo’n lening en als je het dus niet direct zou kunnen betalen na dat jaar, op hoeveel procent “duurder uit” moet je dan rekenen? Niet dat ik zoiets ooit zou doen trouwens. Brrr

    /   Beantwoorden  / 
 2. Zita

  Zo’n lening bij Prime Line of Comford Card is soms moeilijk af te betalen als je niet zo ruim in je inkomen zit. Denk aan een rentepercentage van 20% tot 25%. Als je niet snel aflost dan ben je alleen nog maar rente aan het betalen en kan je extreem duur uit zijn met je aangekochte spullen.
  Eerst sparen, dan kopen!

    /   Beantwoorden  / 
 3. annekeranzato

  Als ik op de site van Primeline kijk zie ik dat het krediet na afloop van de uitgestelde betaling een gewoon doorlopend krediet wordt. Met momenteel een rentepercentage van 9,9%. Maar helemaal zeker ben ik er niet van, mij staat inderdaad bij dat de percentages veel schandaliger zijn. Al is 10% nog steeds veel te veel.

    /   Beantwoorden  / 
 4. blaica

  Ooit eens een lening aangegaan voor een motor: was dit een vergissing! Na een tijd werd het afgesproken (lees volgens contract) bedrag plots verdubbeld, zonder enige reden. Na ontzettend veel telefoontjes kwamen we te weten dat we volgens PrimeLine een bedrag afgehaald hadden, terwijl we nooit een kaart hadden ontvangen. Hierna naar de rechtbank. De rechtzaak kwam zelfs voor zonder ons in te lichten. Hoger beroep idem.

    /   Beantwoorden  / 
 5. blaica

  Ooit eens een lening aangegaan voor een motor: was dit een vergissing! Na een tijd werd het afgesproken (lees volgens contract) bedrag plots verdubbeld, zonder enige reden. Na ontzettend veel telefoontjes kwamen we te weten dat we volgens PrimeLine een bedrag afgehaald hadden, terwijl we nooit een kaart hadden ontvangen. Hierna naar de rechtbank. De rechtzaak kwam zelfs voor zonder ons in te lichten. Hoger beroep idem.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Patrick

  Ik weet niet precies welk rentepercentage Primeline nu publiceert op de website, heb gewoon niet gekeken. Maar 1 ding weet ik wel van PrimeLine en CofortCard. Ze werken met Risk Based Pricing. Oftewel, hoe hoger je kredietwaardigheid hoe lager het rentepercentage wanneer je direct bij hun een lening aangaat. Wanneer je via een uitgestelde betaling een ‘credit card’ van een van de maatschappijen ontvangt wordt daar de maximale wetelijke rente over gerekend. De maximale wetelijke rente is gelijk aan de wettelijke rente + 12%. De wetttelijke rente is momenteel 6%.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Inge

  Heb het wel eens gedaan en gewoon betaald nadat de termijn verstreken was. Ik heb mijn spaargeld vaststaan en dit was erg handig, ook kostenbesparend. Je moet gewoon wel zorgen dat je voor die tijd het hele bedrag betaald. Ik vind het wel handig en zou het zo weer doen. Maar nu spaar ik ook best aardig in de maand……

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.