Advieskosten bij banksparen zijn hoog

Geldenrecht.nl meldt dat de advieskosten voor het banksparen hoog zijn. Als voorbeeld wordt genoemd de Rabobank die de kosten voor het openen van een bankspaarrekening heeft verhoogd van €100 naar €300.

Onder druk van de AFM heeft de Rabobank de oude kostenstructuur moeten aanpassen. Voor de klant moet het namelijk duidelijk zijn waar de kosten betrekking op hebben. Kosten voor het advies en de bemiddeling mogen niet verwerkt zijn in het product. In de oude situatie bij de bank was dat wel het geval.

Er zijn bij consumenten nog steeds veel onduidelijkheden over het provisieverbod en de advies- en bemiddelingskosten die adviseurs en banken nu rechtstreeks bij de klant in rekening moeten brengen. De gedachte achter het provisieverbod is het inzichtelijk maken van de kosten van het advies. Door deze transparantie moet onderlinge concurrentie aangewakkerd worden.

Voor het afsluiten van een hypotheek zullen de advieskosten geen onduidelijkheden opleveren, maar dat geldt niet voor bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering of een lijfrenterekening. Een eenmalige storting verrichten als lijfrente ter aanvulling op het pensioen is niet meer slim. Door de hoogte van de advieskosten zijn de kosten hoger dan de baten. Voor een opbouwrekening (lijfrentespaarrekening) bij de Rabobank moet u nu € 500 advieskosten en € 60 aan afsluitkosten betalen. Bij concurrerende banken en verzekeraars zal het om vergelijkbare kosten gaan.

In de praktijk zullen gezinnen met een modaal inkomen niet meer aanvullend gaan sparen voor een aanvulling op het pensioen. €50 per maand sparen, maar eerst €560 aan eenmalige kosten betalen kan namelijk niet uit.

Lees ook:Klant beter uit door provisieverbod?
Lees ook:Hypotheekadvies van de grote banken moet beter
Lees ook:Kiezen voor banksparen? Let op de kosten
Lees ook:Klant heeft nog weinig baat bij provisieverbod
Lees ook:Onafhankelijke adviseur verliest het van de bankadviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.