Geen bijstandsuitkering bij te hoog gezinsinkomen

Ouders met een bijstandsuitkering worden nu niet gekort indien de kinderen een eigen inkomen hebben. Er zijn nu plannen uitgelekt over het hervormen van de bijstand.

De rechten op een bijstandsuitkering wordt nu niet gekort in het geval de kinderen een zelfstandig inkomen hebben. Gisteren is bij het tv-programma “Uitgesproken Vara” uitgelekt dat er plannen zijn om de bijstand te hervormen. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat de ouders financieel afhankelijk worden van hun kinderen.

Naar mijn mening zal dit niet de grote besparingen opleveren die ze nu verwachten. De consequenties van het hebben van een verdienend inwonend kind zijn zo groot, dat mensen hiernaar gaan handelen. Een gezin die nu rondkomt van een bijstandsuitkering en die ook een inwonende kind hebben met een eigen inkomen, zal proberen om de gevolgen voor de bijstandsuitkering te beperken. Dit kan zijn door de kinderen zo snel mogelijk een eigen onderkomen te verschaffen of in te schrijven op een ander adres.

Ik denk ook niet dat het wenselijk is om jongeren te belasten met financiele steun aan de ouders. De jongeren moeten proberen om een kapitaal op te bouwen om iets voor zichzelf op te bouwen.

Lees ook:Kinderen draaien op voor schulden ouders
Lees ook:Minder AOW met een inwonend kind
Lees ook:Vergeten kind aan te melden op de zorgverzekering
Lees ook:ZZP-ers hoeven hun pensioen niet meer op te eten
Lees ook:Aantal jongeren in de bijstand stijgt

4 reacties op “Geen bijstandsuitkering bij te hoog gezinsinkomen

 1. patrick

  Deels mee eens… Maar toch, ik vind het dubbel. Ik ben er ook wel voorstander van om de bijstand te korten als er meer inkomen is (bijvoorbeeld allimentatie) of inkomen van een inwonend kind. Waarom zouden wou een bijstands uitkering willen betalen als dit gezin met een bijdrage van een werkend kind ook zonder bijstand uitkering kan? Scheelt toch weer 1 uitkering, scheelt toch weer EUR 20.000,- per jaar (ongeveer). Stel dat er 1000 gevallen zijn die hiervoor in aanmerking komen, dan bespaar je 20.000.000 (20 miljoen) toch 1/10 van de bezuinigingen die nodig zijn op jeugdzorg.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Wijma

  Dat inwonende kinderen met een eigen inkomen hun ouders betalen betalen voor kost en inwoning lijkt mij alleszins redelijk. Leren ze meteen dat alleen de zon voor niets opgaat.

  Maar wat dit kabinet wil, gaat veel verder. Het lijkt erop dat het inkomen van inwonende kinderen gebruikt gaat worden om het gezinsinkomen op peil te houden, zodat er (te?) weinig overblijft voor een eigen leven en om te kunnen sparen voor de toekomst. Aangezien veel kinderen in het begin van hun loopbaan nog niet zoveel verdienen, ziet het er voor hen niet best uit en dreigen zij het kind van de rekening te worden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. helena

  Er wordt bij gezinnen die van de Algemene Bijstandswet moeten leven al rekening gehouden met het inkomen van inwonende kinderen.
  Er wordt standaard rekening gehouden met een norm “kostgeld” voor ieder inwonend kind met een zelfstandig inkomen. Dat wordt van het maandelijkse bijstandsbedrag afgetrokken.
  Ook houdt de ABW rekening met; voordeurdelers, kostgangers, giften in natura! De voorgestelde maatregelen maken niet alleen “kinderen” van de rekening maar zet Nederland terug naar een situatie van ‘vóór de oorlog. Mijn moeder kon niet langer naar school toen het gezin geen inkomen meer had door de dood van haar vader! Toen haar moeder steun ging vragen…..was het antwoord dat de kinderen dan maar moesten gaan werken. Hetgeen ook geschiedde! We zijn er maar één stap vandaan! Kinderen zullen nu sneller uit huis willen, terwijl zelfstandig wonen vrijwel onmogelijk is voor jongeren!

    /   Beantwoorden  / 
 4. maria

  Ik ben het met voorgaande schrijvers eens er wordt binnen de wwb al volop rekening gehouden met inkomen van kinderen. Kostgeld vanzelfspreken. Maar met deze plannen is er sprake van discriminatie, als kind 2 of 1 ouder heeft die toevallig inkomen uit werk heeft, mag ze alles houden.
  Heeft vader of moeder een bijstandsuitkering moet alles ingeleverd worden. Waar zijn de kansen voor dit kind? Waar zijn zijn kansen om makkelijk te kunnen studeren?

  Nu ken ik al situaties dat alleenstaande ouder met bijstandsuitkering uit financiele redenen als kind 18 wordt uit huis moet zetten. De ouder wordt op die dag accuut gezien als alleenstaande. Dat scheelt honderden euro’s.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.