Geen goedkope huurwoning voor modaal inkomens

Vanaf 1 januari 2011 komen gezinnen met een modaal inkomen niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning met een huur lager dan €652.

Met een gezinsinkomen boven €33.000 kunt u niet meer in aanmerking komen voor de goedkopere (gesubsidieerde) huurhuizen. De gezinnen met een modaal inkomen zijn de vergeten groep. Ze krijgen nauwelijks geld uit toeslagen en ze hebben niet voldoende inkomen om een huis voor het gezin te kopen. Nu worden ze per 2011 ook nog verplicht om in duurdere huurhuizen te gaan wonen.

Het gaat hierbij ook om gezinnen die jarenlang op de wachtlijst hebben gestaan, maar die nu gewoon worden afgewezen.

Minder uren gaan werken
Om toch goedkoper te kunnen wonen, kan het in sommige gevallen uit om minder uren te gaan werken. Indien u bijvoorbeeld €35.000 per jaar verdient, komt u niet in aanmerking voor de goedkopere sociale woningen. Door minder te gaan werken krijgt u maandelijks minder loon, maar u kunt mogelijk wel honderden euro’s besparen op de woonlasten.

Echter ze zullen wel weer rekening houden met inkomen uit het verleden.

Lees ook:Wat verdient Jan Modaal in 2013?
Lees ook:Hogere inkomens in de schuldsanering
Lees ook:Strengere regels voor hypotheken
Lees ook:Einde aan “leengemak”
Lees ook:Scheefwoners moeten 5 procent extra betalen

3 reacties op “Geen goedkope huurwoning voor modaal inkomens

 1. Stef

  Het gaat om woningen met een huurprijs onder de huurtoeslaggrens van € 652,52 (prijspeil 1 januari 2011). De overheid vindt dat 90% van deze woningen beschikbaar moet zijn voor mensen met een lager inkomen dan € 33.614,- bruto per jaar. De nieuwe regel is ingevoerd om te voorkomen dat mensen die meer verdienen in een te goedkope woning kunnen wonen. Bij Woonbedrijf gebeurt dat niet vaak, maar het kan in principe wel. De regel geldt voor alle woningcorporaties in Nederland.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Wijma

   Ik snap dat er ergens een grens getrokken moet worden, maar de grens van ongeveer € 33.000,– is wel een beetje naïef. Iemand met een inkomen van € 34.000,– zou wel in staat moeten zijn om een huurhuis van, pak ‘m beet, € 800,– per maand te betalen? Kom nou!!

   Het beroerde is dat deze maatregel ons door de EU is opgedrongen. Ik heb begrepen dat de diverse wooncorporaties er grote moeite mee hebben en op het kabinet druk uitoefenen om bij de EU gedaan te krijgen dat de genoemde grens met een € 10.000,– opgetrokken wordt. Ik heb zo’n idee dat een grens van ongeveer € 43.000,– aardig wat reeëler is in de Nederlandse situatie.

     /   Beantwoorden  / 
 2. m van den boomgaard

  Wij zitten gezamenlijk aan de 34.000 euro. Zit in zo”n situatie.Pas gescheiden en werk partime.Heb inmiddels een vriend willen gaan samen wonen hij heeft echter een schuld kost hem 800 euro in de maand.We houden na aftrek van maandelijkse lasten 400 euro over.Wij huren nu beiden een anti-kraak woning a ieder 100 euro huur.Kunnen die 400 euro bij de huur leggen en niets meer eten.Samen wonen is dus niet mogelijk.Beiden apart huren en in een sociale woning terecht komen zou dan de oplossing moeten zijn.Hou je toch weer 1 huis bezet voor een ander.
  En zo zijn er zoveel mensen met ieder hun eigen verhaal de grens verleggen is dus voor heel veel mensen nodig.Kopen is voor velen ook geen optie omdat ze niet voldoende kunnen lenen.Met zijn allen op straat???

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.