Voordelen in 2010 rondom het eigen huis

Per 2010 zijn er een aantal zaken met betrekking tot uw huis gewijzigd. Mede door de kredietcrisis zijn een aantal regelingen verruimd en aantrekkelijker geworden voor huizenbezitters of huizenkopers.

Sommige huizenbezitters hebben het zwaar. Ze zitten met twee huizen doordat de verkoop van hun oude huis maar niet wil vlotten, en zij zelf al in een ander huis wonen. Om grote problemen voor deze mensen te voorkomen zijn bijvoorbeeld de regelgeving rondom het verhuur van een koophuis verruimd. Aan de andere kant zullen de gemeentelijke lasten stijgen tot ongeveer 2 procent.

Verhuren van uw koophuis
In 2009 en ook in 2010 zullen woningen langer te koop staan in vergelijking met een paar jaar geleden. Een huis staat nu gemiddeld 108 dagen te koop. Een mogelijkheid om de kosten te kunnen dragen, is het verhuren van uw eigen huis. Officieel was dit echter niet toegestaan. Bij het verhuren van uw huis vervalt de hypotheekrenteaftrek, ook voor de toekomst. In 2010 en 2011 is het toegestaan om uw huis te verhuren. De hypotheekrente mag weer worden afgetrokken op het moment de huurders vertrekken uit het huis.

Eigenwoningreserve
Ook de regels rond de eigenwoningreserve zijn milder geworden. Deze regeling verplicht u om overwaarde uit de verkoop van het huis opnieuw te investeren in een ander huis. In het geval u geen huis weer koopt maar een huurwoning betrekt, moet u ook de komende 5 jaar het geld weer investeren in een aan te kopen woning. Deze termijn is verkort naar 3 jaar. Hierdoor is het mogelijk om na drie jaar huren weer een huis aan te kopen zonder verplicht gebruik te moeten maken van de overwaarde uit uw vorige koopwoning.

Lees ook:AdvieSoap deel 12: Bijleenregeling bij samenwonen
Lees ook:Bij elkaar blijven om het huis
Lees ook:Huis van Scheringa te koop
Lees ook:Verhuren van je huis kan voor problemen zorgen
Lees ook:Investeren in zilver is onaantrekkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.