AdvieSoap deel 13: hoeveel kan ik aan hypotheek krijgen?

Dit is een vraag waar veel mensen mee beginnen als het gaat om hypotheken. Het bedrag dat ze aan hypotheek kunnen krijgen wordt dan vervolgens maatgevend voor de prijsklasse waar ze zich op gaan richten bij het zoeken naar een woning. Dit is zéker beter dan ongeïnformeerd zoeken naar woningen, verliefd worden op een te dure woning en vervolgens een hypotheek afsluiten die eigenlijk boven de macht ligt. Maar ook het nemen van de maximale hypotheek als uitgangspunt is eigenlijk niet juist.

Het uitgangspunt zou moeten zijn welke maandlast je kunt en wilt dragen. Want in sommige situaties gaan geldverstrekkers erg ver in het verstrekken van hypotheken, en de vraag is of je dat wel moet willen.

Welke maandlast verantwoord is, daar kunnen natuurlijk algemene berekeningen op losgelaten worden. Veel belangrijker is welke maandlast voor jóu verantwoord is, in jouw specifieke situatie. Hoe is je verdere uitgavenpatroon? Wat ben je gewend aan vaste lasten te betalen? Hoe is je gezinssituatie en de verwachting daarvan naar de toekomst toe? Neem je plaatje van maandelijkse inkomsten en uitgaven eens goed door!

De haalbare maandlast leidt in combinatie met de hypotheeksamenstelling tot een hypotheekbedrag. Dit kan flink lager liggen dan het hypotheekbedrag dat maximaal te krijgen is. Als je er op die manier naar kijkt kun je pas echt zeggen dat je een verantwoorde aankoop doet.

Het komt overigens ook voor dat de haalbare maandlast tot een hypotheekbedrag leidt dat geen bank bereid is te verstrekken. Veel mensen betalen immers maandelijks een huurbedrag dat ver boven de netto maandlast ligt die hoort bij de maximaal te verkrijgen hypotheek. Met name voor singles is dit een hele kromme situatie.

Lees ook:Hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar
Lees ook:AdvieSoap deel 6: samenstelling hypotheek
Lees ook:Het gaat weer moeilijker worden om een hypotheek te krijgen
Lees ook:Hypotheek hoger inschrijven: doen!
Lees ook:NHG 2008: kosten omhoog, koopgrens ongewijzigd

10 reacties op “AdvieSoap deel 13: hoeveel kan ik aan hypotheek krijgen?

 1. hypotheek

  Wij hebben net een nieuwe maximale hypotheek berekening online gezet op http://www.hypohypo.nl

  Wij gaan bij onze berekening uit van 4,5 keer het jaarinkomen van het gehele gezin.

  Wij adviseren niet veel hoger te gaan zitten, je raakt hooguit in de problemen met terug betalen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. maximale hypotheek

  In tegenstelling tot de voorgangers hebben wij een tools online gezet welke niet uitgaat van een vaste factor. Maar deze kijkt naar de woonquote en de huidige rente. Indien de geldverstrekker ook een netto toetsing doet (zie http://www.hypotheek-optimaal.nl) dan wordt deze ook getoond.
  De uiteindelijke keuze blijft natuurlijk aan u.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hypotheek

  Bij http://www.directhypotheken.nl kun je ook een maximale hypotheek berekening maken.
  Met deze berekening krijgt je, aan de hand van de koopsom van je woning, eventuele extra kosten en je financiële situatie, de financieringsbehoefte inzichtelijk.
  Op http://www.directhypotheken.nl kun je naast de maximale hypotheek ook de maximale maandlasten bij een hypotheek uitrekenen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. jeroen

  wij hebben een volkomen onafhankelijke toetsing voor de maximale hypotheek online staan op onze rentevergleijkingssite:
  http://www.hypotheek-rentetarieven.nl

  binnekort komt ook een extra functie daarbij waar je een PDF met je persoonlijke situatie toegestuurd krijgt.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.