Samen fulltime werken moet wel voor starters

Als je als jong stel samen een huis wilt kopen is het vaak noodzakelijk om allebei fulltime te blijven werken voorlopig. Het is geen nieuws, maar verdient wel aandacht. Het kwam nog maar eens naar voren in een onderzoek dat RVS heeft laten uitvoeren.

Een eventuele kinderwens wordt door veel huizenkopende jongeren op de langere baan geschoven omdat de hypotheek niet te dragen is als ze niet allebei fulltime werken. Het is een feit, het is de markt, maar het is toch eigenlijk ook heel verschrikkelijk. Want als er geen ruimte is voor enige inkomensdaling kun je dat gerust zorgwekkend noemen.

Inkomensdaling komt immers niet alleen maar voort uit vrijwillig minder gaan werken in verband met kinderen. Arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, een andere baan accepteren met een lager salaris omdat je daar blijer van wordt, minder gaan werken omdat je meer tijd wilt hebben voor leuke dingen… Tegen de eerste twee kun je een woonlastenverzekering afsluiten, de andere twee zijn vrije keuzes.

Voor mensen die zó maximaal lenen dat ze twee fulltime inkomens nodig hebben om rond te komen, is een woonlastenverzekering geen overbodige luxe. Ik vind dat een lastige verzekering omdat de verschillen tussen aanbieders heel groot zijn en de premieverschillen ook. Bovendien staan de verzekeringen erom bekend dat er een erg groot deel van de premie naar de tussenpersoon gaat. Maar toch, als je zo op de rand zit moet je natuurlijk wel voorkomen dat je bij een vervelende situatie als arbeidsongeschiktheid of werkloosheid direct je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Want dan moet je je huis verkopen en is het allemaal nog veel erger. Als het even tegenzit met verlies – blijf je nog met een schuld over ook.

De vraag is dus eigenlijk: moet je het huis wel kopen als beide inkomens fulltime nodig zijn?

Lees ook:Werken niet altijd aantrekkelijk voor gerechtigde op een WW-uitkering
Lees ook:Red jij het financieel alleen?
Lees ook:Boerka of kinderporno: geen WW uitkering
Lees ook:De financiële gevolgen van scheiden worden vaak onderschat
Lees ook:Is een koopwoning nog wel te betalen?

0 reacties op “Samen fulltime werken moet wel voor starters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.