Lening afsluiten voor een vakantie

 

 

 

 

 

 

 

 

 
In een aantal situaties is het onverstandig om een lening af te sluiten. Goede voorbeelden hiervan zijn lenen voor een vakantie en voor een auto. Het zijn namelijk uitgaven die niet noodzakelijk zijn en grote schulden kunnen veroorzaken. In bepaalde gevallen is een auto noodzakelijk, maar een vakantie is nooit noodzakelijk.

Een vakantie kun je goedkoop houden, maar je kunt ook met een vliegtuig naar een vijf sterren hotel gaan in Turkije, Spanje of Griekenland. Mensen denken dit vaak nodig te hebben om even alles achter zich te laten en alles te vergeten. Het probleem is echter dat de kater achteraf komt.

Voorbeeldberekening
Ons voorbeeldgezin gaat op vakantie naar Turkije in het hoogseizoen. Het gaat om twee ouders met twee kinderen. Het moet wel genieten worden, dus wordt er gekozen voor een all inclusive vakantie in een vijf sterren hotel. De reissom komt in totaal op € 3.200. Daarnaast moet er ook nog een flink vakantiebudget worden meegenomen voor enkele tripjes en andere uitgaven. In totaal is er een bedrag nodig van € 4.000. Hiervoor wordt een doorlopend krediet afgesloten, met een rentepercentage van 6 procent.

Na de vakantie moet de lening nog worden afbetaald. De minimale maandelijkse lasten bedragen: 2 procent van € 4.000 = € 80. Dit is voor een deel rente (€ 20 bij de eerste maandbetaling) en het resterende deel (€ 60) is aflossing. Door op deze manier de schuld af te lossen, duurt het meer dan vijf jaar om de lening af te betalen. Ze zullen maandelijks meer moeten aflossen om te voorkomen dat ze langere tijd nog aan het aflossen zijn voor een vakantie die ze al lang weer vergeten zijn.

Maandelijks sparen voor de vakantie
Met een gezin op vakantie gaan, kunnen de meeste mensen niet financieren met het vakantiegeld. Hiervoor moet er maandelijks een vast bedrag opzij gezet worden. Je deelt gewoon de totale reissom door zes maanden. Als je deze maand meerekent moet je zes maanden sparen om het bedrag in mei 2016 te kunnen betalen. Je krijgt nog vakantiegeld in mei, maar dat komt meestal pas als de vakantie al betaald is.

Bij het lenen voor een vakantie blijf je achter de feiten aanlopen.

Lees ook:Wie niet spaart, moet lenen
Lees ook:Hoe werkt een doorlopend krediet?
Lees ook:Reisagent failliet – geld kwijt?
Lees ook:Spaargeld is een must
Lees ook:Sparen ondanks een laag inkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.