Past de hypotheek wel bij jouw inkomen?

Sparschwein 32In het verleden zijn er te hoge hypotheekschulden aangegaan. Banken waren tot 2008 namelijk bereid om zeer hoge leningen te verstrekken ten opzichte van het inkomen. Tegenwoordig zijn banken strenger geworden, maar nog steeds dreigt het gevaar van overfinanciering.

Stel, volgens de bank kun je op basis van je inkomen een hypothecaire lening krijgen van €250.000,-. De bank is bij het bepalen van dit bedrag uitgegaan van jouw inkomen, leeftijd en enkele maandelijkse verplichtingen zoals het afbetalen van leningen en het betalen van alimentatie. De maandlasten die uit deze hypotheekschuld voortkomen, kunnen echter voor jou wel veel te hoog zijn. De lening moet namelijk ook passen bij jouw financiële huishouding.

Wat heb je maandelijks beschikbaar voor de woonlasten?
Voordat je een huis gaat kopen, moet je inzichtelijk maken hoeveel je maandelijks te besteden hebt aan woonlasten. Dit bedrag is mogelijk lager dan de woonlasten die voortkomen uit het maximale bedrag dat je kunt lenen bij de bank. Door op deze manier te denken verklein je de kans op overfinanciering.

Hoe bepaal je de indicatieve maandelijkse woonlasten?
Op basis van je inkomen en enkele vaste lasten, kun je berekenen hoeveel geld je kunt lenen. Nog belangrijker is dat je ook berekend hoe hoog je maandelijkse lasten ongeveer gaan worden. Dit kun je eenvoudig online berekenen. Aan de hand van deze berekening kun je bepalen wat de bank je maximaal wil lenen en wat jij maximaal zou willen lenen uitgaande van de vaste lasten die er uit voortvloeien.

Maandlasten drukken door de hypothecaire lening over te sluiten
De hypotheekrentes zijn op dit moment historisch laag. Betaal je nu een rente van vijf procent of meer? Neem contact op met je bank om de mogelijkheden te bespreken om de lopende rentevaste periode open te breken. Uiteraard kan dit niet zomaar. De bank zal namelijk een boeterente in rekening brengen. De inkomsten die zij mislopen door het oversluiten naar een lagere rente willen ze namelijk gecompenseerd zien. Toch kan het vaak uit om de hypothecaire lening over te sluiten.

Lees ook:De verschillende soorten leningen
Lees ook:Spijt van een lening
Lees ook:Eerste woning kopen met Starterslening
Lees ook:Consument wil steeds meer lenen
Lees ook:Wat maakt de persoonlijke lening persoonlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.