Spaarbelasting – meten met twee maten

Op dit moment kunt u maximaal een spaarrente krijgen van 1,75%. Toch blijft de Belastingdienst uit gaan van een fictief rendement van 4% in de heffing over spaargeld. Belastingadviesbureau Grant Thornton en de Bond voor Belastingbetalers willen hier een stokje voor steken. De Belastingdienst wordt nu voor de rechter gesleept.

Als belastingplichtige heb je een vrijstelling in box drie van € 21.139. Als je meer bezit aan spaarvermogen of beleggingen, moet je over het meerdere belasting betalen. De Belastingdienst gaat uit van een rendement van 4% over je vermogen. Dit rendement wordt belast met 30%. De totale heffing komt ongeveer neer op 1,2% over je vermogen minus de vrijstelling. Uit gaan van een rendement van 4% slaat nergens meer op.

Volgens de partijen die de Fiscus voor de rechter slepen in de hoogte van de heffing onredelijk. Zij stellen zelfs dat het tegen de Europese regels is om een dergelijke heffing op te leggen. De meeste spaarrekeningen vergoeden zelfs geen 1,2%. Als er ook nog rekening wordt gehouden met inflatie, kost geld sparen flink aan koopkracht.

De politiek heeft in het verleden al aangegeven dat ze de heffing niet gaan verlagen. De politiek heeft wel al vaker aangetoond alleen flexibel te zijn met vastgelegde regeling als het in hun eigen voordeel is. Energiezuinig rijden werd beloond door het schrappen van de wegenbelasting. Het was een te groot succes, dus wordt de regeling de nek omgedraaid. Er doen teveel mensen mee aan de lucratieve spaarloonregeling? Schrappen die regeling! De WOZ waarde van huizen zakt? Ok, om de inkomsten op peil te houden verhogen we gewoon het eigenwoningforfait. Boevengedrag!!

Ik wens Belastingadviesbureau Grant Thornton en de Bond voor Belastingbetalers veel succes in hun strijd. Ik snap ook op de één of andere manier moet het belastinggeld binnen komen, maar laten we wel eerlijk blijven.

Lees ook:Belasting over spaargeld gaat eindelijk omlaag
Lees ook:Winnaar Staatsloterij moet €495.000 belasting betalen
Lees ook:Erfbelasting besparen? Trouw met je rijke tante
Lees ook:Hoge spaarrente pleister op inflatie
Lees ook:Te hoge vermogensrendementsheffing

2 reacties op “Spaarbelasting – meten met twee maten

  1. mhz

    Van in alle redelijkheid belasting heffen is in dit land toch allang geen sprake meer. Het is gewoon gelegaliseerde diefstal. Bedrijven kunnen zich in Nederland vestigen door het gunstige belastingklimaat. Daarvoor in de plaats kleden we de burger maar uit. Elk jaar gaar er 1200 miljard euro nog eens 1200 miljard euro door dit land en er word nauwelijks belasting over geheven. Als de regering daar 2 % belasting over zou heffen verdienen ze in een jaar 24 miljard euro en zouden ze ons niet hoeven lastig te vallen. Maar ja, zoals het gewoonlijk gaat in dit land is het geld al op voordat het binnen is. En bij wie komen ze dan weer uit….juist, bij u!!! Ik heb altijd geleerd..Geld dat je niet hebt kun je niet uitgeven. Waarom doet onze regering dat dan wel!!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Arie

    Meest gekke is dat de Fiscus!! voorschrijft dat de te betalen rente aan verkrijger bij schenkingen op papier via de notaris door ouders (de eenmalig grote schenking aan kinderen die voor je 35e gedaan moet zijn, ca 25000 Euro) 6% is! Ik heb ook een dergelijke constructie met mijn ouders en klaag niet, hoewel ik van mening ben dat beide rentes gelijk behoren te zijn. Ook hier wordt dus met 2 maten gemeten!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.