Accijnzen asociaal sterk gestegen

In 2013 is er elf miljard euro binnengesleept aan accijnzen. De grootste melkkoe was benzine.

Bij aankopen moet u al BTW betalen. Aankopen die ze juist willen ontmoedigen brengen ze ook nog accijnzen over in rekening. Accijnzen worden in Nederland geheven over tabak, alcohol en brandstoffen. Het ontmoedigen om te consumeren lukt niet echt, maar de schatkist raakt flink gevuld.

Uit cijfers van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) blijkt dat er in 2013 maar liefst €11 miljard euro is verdient aan accijnzen. Aan benzine werd er €3,8 miljard verdient en aan diesel en LPG €3,7 miljard.

De inkomsten uit sigaretten en tabak moeten ook niet onderschat worden. Het leverde de schatkist €2,6 miljard op. Alcoholproducten leverde ruim €1 miljard op.

Sinds 2003 zijn de inkomsten uit accijnzen gestegen met ruim 29%. Voor 2014 zijn de doelen weer naar boven bijgesteld. Door de stijgingen op de heffing op brandstoffen hopen ze weer miljarden extra binnen te halen. Helaas voor onze schatkist tanken de grootverbruikers nu in het buitenland. De accijnsverhoging levert juist minder op. Misschien is de automobilist nu wel een keer maximaal uitgemolken?

Lees ook:Tanken voor de schatkist
Lees ook:Pakje sigaretten voor tien euro
Lees ook:Onredelijke forenzentaks van de baan?
Lees ook:Is het nog wel slim om een nieuwe auto te kopen?
Lees ook:Verkoop van diesel en LPG sterk gezakt in grensstreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.