Eigen bijdrage voor de AWBZ aftrekbaar?

Voor Geld.nl heb ik een blog geschreven over de eigen bijdrage voor de AWBZ. Onterecht bestaat bij veel Nederlanders de veronderstelling dat deze eigen bijdrage fiscaal aftrekbaar is.

De AWBZ is een verplichte verzekering voor iedereen die in Nederland woont en buitenlanders die inkomen ontvangen uit Nederland. Onder deze verzekering zijn de zwaardere medische risico’s verzekerd. Iedereen die recht heeft op een vergoeding vanuit de AWBZ betaald een inkomensafhankelijke eigen bijdrage.

Hoogte van de eigen bedrage
De bepaling van de eigen bijdrage is naast het inkomen ook afhankelijk van het vermogen van de patiënt. Er zijn twee soorten eigen bijdragen, namelijk de lage eigen bijdrage en de hoge eigen bijdrage. In de meeste situaties geldt de lage eigen bijdrage voor medische zorg gedurende de eerste zes maanden. De eigen bijdrage bedraagt dan maximaal €819,40 per maand.

In overige situaties geldt de hoge eigen bijdrage. Hierbij kan de heffing maximaal oplopen tot maar liefst €2.248,60 per maand. Patiënten die beschikken over laag inkomen en een hoog vermogen kunnen door de eigen bijdrage verplicht worden om in te teren op hun vermogen.

Helaas is de eigen bijdrage niet aftrekbaar van het inkomen. Het komt dus volledig ten laste van het netto besteedbaar inkomen.

Lees ook:Verhoogde eigen bijdrage AWBZ
Lees ook:Welke zorgkosten vallen onder de AWBZ?
Lees ook:Meest gestelde vragen over de zorgverzekering
Lees ook:Eigen risico zorgverzekering gespreid betalen
Lees ook:De eigen bijdrage in de zorgkosten kan zeer hoog oplopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.