Aanvullende zorgverzekering opzeggen of door laten lopen

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlandse verzekerden een aanvullende verzekering heeft. Een kwart van deze verzekerden maakt geen gebruik van de dekkingen in de aanvullende dekking.

U kunt baat hebben bij een aanvullende verzekering. Dit is bijvoorbeeld het geval als een noodzakelijke behandeling die u nodig hebt niet in de basisverzekering is gedekt. Door de juiste aanvullende verzekering af te sluiten, kunt u geld besparen. Hetzelfde gaat op voor bepaalde ziektes en aandoeningen. Patiëntenverenigingen en belangenorganisaties voor patiënten met ADHD, raden bijvoorbeeld een aanvullende zorgpolis aan bij CZ. U kunt voor uzelf eenvoudig het nut van de aanvullende verzekering bepalen.

Om te achterhalen of de aanvullende verzekering echt zin heeft voor u, zou u uw claimgedrag van de afgelopen jaren moeten inzien. Indien u deze claims niet inzichtelijk hebt, kunt u ze ook opvragen bij uw zorgverzekeraar. Daarnaast moet u optellen hoeveel premie u de afgelopen jaren hebt moeten betalen aan de aanvullende verzekering. Vervolgens hebt u inzichtelijk wat u in het verleden hebt geclaimd. Dit zegt niets over de behoefte voor de toekomst, maar geeft u wel een goed inzicht.

Polisvoorwaarden doornemen
Door de polisvoorwaarden van de basisverzekering en de aanvullende zorgpolis door te nemen, krijgt u inzichtelijk welke dekking voor u wenselijk is. Uit deze vergelijking zal blijken dat de meest noodzakelijke kosten vergoed worden in de basisverzekering. Onterecht wordt vaak gedacht dat de basisverzekering een pakket met dekkingen is die nog aangevuld moet worden met een aanvullende verzekering. Dit is echter niet het geval, de meest noodzakelijke dekkingen zitten erin.

Geld besparen? Schrap de aanvullende verzekering en verhoog het eigen risico
Voor de basisverzekering geldt een steeds verder stijgende eigen risico. Dit is een effectieve manier om te besparen op de zorgkosten. Medische ingrepen gaat verzekerden geld kosten, dus gaan ze ook beter nadenken over het maken van kosten. Verzekerden die niet of nauwelijks claimen op de zorgpolis, kunnen overwegen om een extra eigen risico in de verzekering op te nemen en om de aanvullende verzekering helemaal te schrappen. Op deze manier kunt u jaarlijks eenvoudig €500 besparen. U kunt een extra eigen risico nemen van €100 tot €500. De zorgverzekering vergelijken zal u aanvullen ook nog een grote besparing kunnen opleveren

Houd rekening met acceptatienormen bij de aanvullende verzekeringen
Verzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering, maar dat geldt niet voor de aanvullende verzekering. Er kunnen eisen gesteld worden aan bepaalde dekkingen. De verzekeraar kan als eis voor de tandartsverzekering stellen dat u een minimaal jaarlijks de tandarts hebt bezocht voor noodzakelijke controles. Ze kunnen een zogenaamde saneringsverklaring opvragen, waaruit blijkt dat uw gebit onlangs nog gecontroleerd is en dat er geen achterstallig onderhoud aan uw gebit zit.

Lees ook:Kritische klanten betalen minder voor de zorgverzekering
Lees ook:Wat je moet weten over de zorgverzekering
Lees ook:Zorgverzekering goedkoper voor gezonde mensen
Lees ook:Trouwe klanten betalen te hoge zorgpremie
Lees ook:343 euro besparen op de zorgverzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.