Wintertijd: we kunnen weer besparen (10x)!

De wintermaanden zijn over het algemeen de duurste van het jaar. De feestdagen zijn niet de enige veroorzakers van de verhoogde uitgaven. Want doordat het koud en donker is, gaat de energierekening omhoog. Stroom en gas worden meer ingezet, vooral voor wat warmte. Logisch, want we beschikken in Nederland nou eenmaal over deze luxe. Maar het kan wel wat minder. Hoe? Daar zijn wat bespaartechnieken voor.

1. Zet die kachel uit!
De energierekening bestaat uit twee delen: gas en stroom (elektriciteit). De kachel neemt het gasgedeelte voor zijn rekening en staat stipt op nummer één als het om het verhogen van de energierekening gaat. En in de winter staat de kachel aan. Véél aan. Soms brandt deze meer dan nodig is. Om dit te verhelpen kun je onder andere de thermostaat standaard een graad lager zetten, radiatoren uitdraaien in ruimtes waar je niet komt en ‘slapen in de kou’.

2. Flexibele thermostaat
Vind je het handig om overal controle te hebben over je thermostaat? Dan kun je een slimme thermostaat gebruiken. Door middel van een mobiele applicatie kun je de temperatuur regelen, waar je ook bent. Ga je voor iets minder modern, dan stel je een thermostaatklok in. Die zorgt ervoor dat de kachel iedere dag vanaf een bepaald tijdstip aanslaat.

3. ‘Zie de wind waait door de kieren’
Tocht. Zo’n stiekeme, koude vlaag lucht is zo binnen. Door kieren bij ramen en deuren en de brievenbus sluipt ze het huis binnen. En dat voel je, al is het alleen maar in je portemonnee. Gelukkig is hier makkelijk iets aan te doen. Met tochtstrips plak je de kieren dicht en met een tochtwerende brievenbus blijft de kou buiten.

4. Sluit deuren altijd
Zoals hierboven al gezegd: zet je de kachel uit in ruimtes waarin je niet komt. Dit heeft natuurlijk alleen nut als je deuren sluit. Anders wordt de kamer waarin de kachel uitstaat alsnog verwarmd. Zorg dus dat je deuren sluit. Bang dat je dit vergeet? Geen zorgen. Dan kun je deurdrangers op de deur bevestigen: daarmee sluit de deur gegarandeerd.

5. Ventileer je woning
Waarom? Nou, om de lucht in huis droger te maken. Als de lucht in huis erg vochtig is, voelt het kouder aan, waardoor de kachel vaak hoger wordt gezet. Daarbij is het iets duurder om vochtige lucht te verwarmen. Ventileren zorgt dus voor lagere stookkosten. Een kwartiertje per dag kan al genoeg zijn. Waardoor wordt de woning dan vochtig? Door douchen, wassen, koken… maar ook door ademen, en dat doen we de hele dag door.

6. Douche korter
Als we het dan toch over douchen hebben: hou het kort. Zeker, het is lastig om onder die warme stroom water vandaan te stappen als het koud is in de badkamer. Maar… daar bespaar je wel geld mee én in de tijd waarin je meerdere keren denkt ‘nu stap ik er écht onder vandaan’, had je allang aangekleed (en dus warm) kunnen zijn.

7. Gebruik duurzame verlichting
Je zou led-lampen kunnen aanschaffen. Die zijn duurder in aanschaf, maar goedkoper in energieverbruik. Ze zijn zuiniger dan spaarlampen, geven snel de gewenste hoeveelheid licht en gaan langer mee.

8. Nachtverbruik
Ben je ’s nachts zelf ‘uitgeschakeld’, dan je apparatuur ook. Schakel de computer, de televisie, de radio, het koffiezetapparaat en dergelijke uit. Dit kan overdag natuurlijk ook. Haal stekkers van opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Vind je dit te veel moeite? Dan kun je een standy-by killer gebruiken. Daarmee kun je geselecteerde apparaten met één druk op de knop uitzetten. Het spreekt vanzelf dat dit ook in de zomer kan worden gedaan.

9. Ga toch fietsen
Woon je dicht bij werk, sport of waar je dan ook heen moet? Ga dan fietsen (of lopen) in plaats van met de auto! Dan ben je waarschijnlijk sneller en word je warm door beweging. Ook loop je minder kans op winterschade met de auto, hoef je geen ijs te krabben en bespaar je op benzine. Want in de winter wordt er, door een lagere buitentemperatuur, meer brandstof verbruikt.

10. Grotere aanpassingen
Bovengenoemde tips zijn makkelijk uit te voeren. Daarnaast zijn er nog een aantal investeringen die je kunt doen, maar wat meer tijd en geld kosten. Deze investeringen zorgen er wel voor dat je minder aan energiekosten betaalt. Zo kun je enkelglas laten vervangen door dubbelglas, de verwarmingsleidingen isoleren, glaswol tussen spouwmuren plaatsen en investeren in de cv-ketel. Allemaal investeringen om minder te hoeven stoken.

En dan nog iets…
Vergelijk energie! Het kan zomaar zo zijn dat je bij je huidige energieleverancier meer betaalt dan nodig. Daarnaast is zich een interessante ontwikkeling aan het voltrekken op het gebied van energietarieven, genaamd het slimme meter-contract. In de uren waarin er veel aanbod is, kost elektriciteit veel minder dan in de gebruikspieken. Met dit contract worden in een app de inkoopprijzen getoond aan afnemers. Daar kunnen ze het energieverbruik op afstemmen, waardoor kan worden bespaard. De voorspelling is dat apparaten ‘slimmer’ worden en inschakelen als de energieprijs het voordeligst is. Slim hoor, kun je ook wat overhouden voor Sint- en Kerstcadeaus!

Eén reactie op “Wintertijd: we kunnen weer besparen (10x)!

  1. Online beleggen

    Ik heb een lpg tank laten steken in mijn wagen. Is best wel een goede besparing ook al is de olieprijs fors gedaald. Ik betaal maar 30 euro voor een volle tank en kan even ver rijden als op benzine.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.