Is een werkweek van vier dagen haalbaar?

Veel werknemers hebben de wens om één dag minder te werken. Of dit mogelijk is hangt af van de flexibiliteit van de werkgever en de inkomsten en de uitgavenpatroon van de werknemer.

Niet alle werkgevers zitten erom te springen om een full time medewerker één dag in de week niet beschikbaar te hebben. Dan houdt het op. Staat de werkgever ervoor open? Dan is het de vraag in hoeverre het financieel mogelijk is.

Uitgavenpatroon eerst aanpassen
Met een lager inkomen moet het wel lukken om ieder maand financieel uit te komen. Je kunt het eerst proberen! Probeer in je vaste lasten te snijden om minder werken mogelijk te maken. Indien je niet voldoende besparingen kunt behalen moet je voor jezelf de afweging maken wat je ervoor over hebt.

Minder duur op vakantie en rijden in een kleinere auto
Naast de vaste lasten kun je ook snijden in luxeartikelen, zoals vakanties, uit eten en je auto. Ben jij bereid om in luxeartikelen concessies te doen? Het feit dat jij minder gaat werken moet niet ten koste gaan van je levensvreugde.

Wat krijg je ervoor terug?
Eén dag in de week extra vrij maakt een groot verschil. Het geeft een gevoel van vrijheid en geeft je de mogelijkheid om tijd te maken voor andere dingen. Je kunt bijvoorbeeld proberen om van je hobby je werk te maken.

Zodra je een tijdje vier dagen in de week werkt zul je er financieel ook aan wennen. Je wilt nooit weer terug willen naar een volledige werkweek.

Lees ook:Red jij het financieel alleen?
Lees ook:Vóór 67 jaar met deeltijdpensioen
Lees ook:Spijt van een lening
Lees ook:Meer financiële problemen en minder leningen
Lees ook:Geld besparen in 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.