Besparen op uw zorgverzekering door een collectiviteit

De premies die verzekeraars in rekening brengen voor de zorgverzekering verschillen sterk. Uitgaande van de basisverzekering voor het jaar 2012, betaalt u bij de goedkoopste verzekeraar € 1034 per jaar (Zekur) en bij de duurste verzekeraar € 1317 per jaar (VGZ). Door toe te treden tot een collectief kunt u flink geld besparen op uw zorgverzekering.

In mijn omgeving heb ik in het verleden al tientallen mensen gewezen op de mogelijkheid om geld te besparen op hun zorgverzekering. Het blijkt dat veel mensen hier niet voor open staan, want ze willen bij hun huidige verzekeraar blijven. Het is ook terecht dat ze niet over willen stappen als ze tevreden zijn over de huidige zorgverzekeraar. Verzekerden staan er echter vaak niet bij stil dat ze ook kunnen besparen en toch bij dezelfde verzekeraar verzekerd kunnen blijven.

In de laatste drie maanden van het jaar zetten verzekeraars weer grote bedragen aan marketinggeld in om u over te halen over te stappen. Het percentage aan overstappers valt echter tegen. Een ander instrument dat verzekeraars gebruiken om nieuwe klanten te lokken is collectiviteitskorting. De verzekeraars zoeken hiervoor partners waar mensen aan zijn verbonden die met korting over kunnen stappen naar de betreffende verzekeraar.

De meeste verzekeraars hebben met diverse verenigingen en bedrijven afspraken gemaakt. Hierdoor kunnen de leden of werknemers met korting een zorgverzekering afsluiten. Deze afspraken gelden echter ook voor bestaande verzekerden die zijn aangesloten bij de betreffende vereniging of het bedrijf. Inmiddels hebben de verzekeraars zoveel afspraken lopen dat er een grote kans bestaat dat u recht hebt op een korting die kan oplopen tot 10 procent op de basisverzekering, plus nog een korting op de aanvullende verzekeringen.

U zult zich afvragen: Hoe kom ik erachter of ik recht heb op korting bij mijn verzekeraar? Dit is redelijk eenvoudig te achterhalen. Op het internet kunt u eenvoudig zoeken, door bijvoorbeeld te googlen op: “naam van uw verzekeraar + korting”. Bijvoorbeeld: “Zilveren Kruis korting”. Kiesbeter.nl heeft een aantal kortingsmogelijkheden voor u verzameld, maar de lijst is niet volledig. Kortingsafspraken worden er vaak gemaakt met vakbonden, belangenorganisaties (bijvoorbeeld consumentenbond) en thuiszorgorganisaties.

Kunt u korting krijgen? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar en probeer om nog met terugwerkende kracht korting te krijgen. Het beleid hierin verschilt per verzekeraar. De ene verzekeraar zal de korting gelijk doorvoeren, de ander vraagt mogelijk om bewijs of verwijst u naar de instantie waar de kortingsafspraken mee gemaakt zijn.

Uitgaande van 10 procent korting, kan bovenstaande u een besparing opleveren van meer dan honderd euro per jaar.

Lees ook:Zorgverzekering zonder korting?
Lees ook:Eigen risico zorgverzekering gespreid betalen
Lees ook:Effectief besparen op de zorgverzekering?
Lees ook:Nu geld besparen door een andere zorgverzekering af te sluiten
Lees ook:Onduidelijkheden over de zorgverzekering zorgt voor minder overstappers

2 reacties op “Besparen op uw zorgverzekering door een collectiviteit

  1. zorgverzekering

    Is het niet het meest voordelig om ieder jaar over te stappen? Nieuwe klanten krijgen namelijk extra korting of een leuk cadeau erbij. Dit krijg je niet als je al klant was..

      /   Beantwoorden  / 
  2. JeroenVanW

    Vaak is het wel het voordeligst ieder jaar over te stappen van zorgverzekeraar. Al moet je natuurlijk wel beseffen dat elke keer een deel van de provisie die op ‘jouw overstap’ verdiend wordt naar de bemiddelaar gaat. Een goed artikel daarover is deze: http://www.verzekeringadviseur.com/onafhankelijke-vergelijkingssites/ . Je zou ook eind van het jaar je zorgverzekeraar op kunnen bellen of ze niet een beter aanbod voor je hebben, zonder bemiddelaar.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.