Zorgverzekering per 2013 onbetaalbaar

Een groot deel van het maandelijks budget gaat op aan hypotheeklasten of huur en zorgkosten. Per 2013 zullen de zorgkosten nog verder gaan stijgen ten opzichte van 2012.

In de plannen voor 2013 staat een verhoging van het eigen risico van €220 naar €350. Dit is een lastenverzwaring van maar liefst €130. Dit zal voornamelijk de Nederlanders treffen die op dit moment al met moeite rond kunnen komen van het beschikbare maandelijks bedrag.

De huidige zorgverzekering is in 2006 ingevoerd. In eerste instantie bedroeg de premie gemiddeld €90 per maand. Per 2012 bedraagt de gemiddelde premie €101. Daarnaast is de dekking van de basisverzekering ook beperkter geworden. In 2006 is de basisverzekering geïntroduceerd met een no-claimkorting in plaats van een eigen risico. Verzekerden die niet geclaimd hadden kregen tot maximaal €255 terug. In de loop der jaren is deze no-claimregeling verdwenen en is het eigen risico geïntroduceerd. Geleidelijk is deze steeds verder verhoogd. Volgens de plannen gaan deze extra kosten maar liefst €350 bedragen.

Tel uit je verlies! Achteraf hadden wij beter gewoon de ziekenfondsverzekeringen kunnen behouden.

Lees ook:Premie zorgverzekering per 2012 fors omhoog
Lees ook:Eigen risico zorg verhogen in 2013 loont
Lees ook:Zorgkosten fors verhoogd sinds 2006
Lees ook:Koopkracht achteruit gegaan in 2010
Lees ook:Aanvullende zorgverzekering opzeggen of door laten lopen

12 reacties op “Zorgverzekering per 2013 onbetaalbaar

 1. Fred Wijma

  Wat mij betreft, mag je die laatste zin nog eens uitleggen? Want ik zou niet weten hoe je met een ziekenfondsverzekering de steeds verder oplopende zorgkosten wèl in de hand kunt houden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Juul

  Tot 2006 werden mensen met lagere inkomens beschermd tegen hoge zorgkosten. Ondernemers en verzekerden met een hoger inkomen betaalden het tekort dat ziekenfondsverzekerden te weinig betaalden. Uiteraard zou de premie voor de ziekenfondsverzekering wel gestegen zijn door stijgende zorgkosten, maar volgens mij zouden ze wat betreft de zorgkosten beter uit zijn geweest.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Wijma

   Of de minima (wat een rotwoord eigenlijk!) bij een ziekenfondsverzekering lagere premies zouden betalen, waag ik te betwijfelen. Bovendien is de zorgtoeslag niet voor niets in het leven geroepen.

   Het gaat er uiteindelijk om dat de gierend uit de hand lopende zorgkosten beteugeld worden. Recent verschenen onderzoeken wijzen uit dat, als er niets gedaan wordt, de staat over pakweg 25 jaar ongeveer de helft van haar inkomen aan de zorg uitgeeft.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Eigen risico 2013

  Sterker nog, de nieuwe verhoging van het eigen risico in 2013 is er al doorheen. De Tweede Kamer is er vorige week mee akkoord gegaan.

    /   Beantwoorden  / 
 4. kan niet meer

  Nog erger hoeveel mensen zouden wel willen betalen maar kunnen niet meer?
  Ik hoor daar volgend jaar ook bij, wat moet ik doen? een 65 + er

    /   Beantwoorden  / 
 5. verzekering

  Als of het al niet duur genoeg is? Ik denk dat de opzoek moeten gaan naar creatieve andere oplossingen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. johan blonk

  ja de doodsteek voor onze maatschappij.

  en directeurtjes maar lachen,

  ach dan moet ik het criminele pad maar op want anders schoppen ze je het huis uit en pakken ze je alles af als je het niet meer red.

  nu eerst maar naar de sociale dienst want werken heeft in ieder geval geen zin meer zo.

    /   Beantwoorden  / 
 7. johan blonk

  ik zou wel eens in opstand willen komen maar wie gaat er mee, want ondanks alle klachten gaan we als makke lammeren naar de slachtbank.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Jaap

  De enigste partij die daar wat aan wil doen is de SP, jammer dat er een sfeertje is gemaakt dat hij te lief is en een onmogelijk proramma zou hebben. Dat hebben de grote heren weer goed voor elkaar ! Samson speelde even de rol van socialist en steelt de stemmen van de SP om vervolgens zijn echte gezicht te laten zien, net als Bos een paar jaar terug. stem daarom volgende keer SP als je SP wil stemmen en trap niet ALWEER in het PvdA gehuichel. Roemer is inderdaad een lieve man, maar dan wel voor het volk en niet voor de poenscheppers, de illuminatie, farmaceuten en de banken.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Jaap

  De koningin vroeg om geduld en vertrouwen. ‘De grote vraagstukken rond het terugdringen van de staatsschuld, de toekomst van de euro, en de betaalbaarheid van zorg, goed onderwijs en een rechtvaardig systeem van sociale voorzieningen zijn niet van vandaag op morgen opgelost.’ Verbondenheid is daarin essentieel, zei de koningin. ‘De betrokkenheid van vakbonden, werkgeversorganisaties en andere maatschappelijke partijen is hierbij onontbeerlijk. Dat geldt evenzeer voor provincies, gemeenten en waterschappen.’
  De waarheid kan je zien in dit tekenfilmpje, een economielesje in een half uurtje.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.