Vitaliteitssparen biedt geen voordelen

Het vitaliteitssparen vervangt de spaarloonregeling en de levensloopregeling. Echter de meeste werknemers hebben geen reden om mee te gaan doen aan de nieuwe fiscale spaarregeling.

Het spaarloon had als voordeel dat een deel van het brutoloon, netto weer werd uitgekeerd. De levensloopregeling kende een korting op de belastingheffing per deelnamejaar. Het voordeel van de vitaliteitsregeling is beperkt.

Naast de genoemde voordelen van de levensloop- en de spaarloonregeling, hadden de regelingen ook nog als voordeel dat de opgebouwde waarde in de regeling buiten de heffing in box 3 bleef. Dat wil zeggen dat er geen 1,2 procent belasting betaald hoeft te worden in het geval het vermogen boven de vrijstelling komt. De vitaliteitsregeling gaat in per 2013.

Dit is nog de enige resterende fiscaal voordeel van de nieuwe vitaliteitsregeling.

Tussenstand poll
Op mijngeld.blog.nl staat een poll over de vitaliteitsregeling. De vraag is: “Gaat u vanaf 1 januari 2013 deelnemen aan de vitaliteitsregeling?”. Uit de tussenstand blijkt dat slechts 10 procent van de stemmers gaat deelnemen aan de vitaliteitsregeling. Maar liefst 77 procent van de stemmers geeft aan niet mee te gaan doen. Alleen de mensen achter de vitaliteitsregeling zien de “flop” niet aankomen.

Lees ook:Wie gaat er meedoen aan de vitaliteitsregeling?
Lees ook:Spaarloon valt vrij op 1 januari 2012
Lees ook:Goed moment om te beginnen met spaarloon
Lees ook:Overdrachtsbelasting omlaag, spaarloon verdwijnt
Lees ook:Strijd om het spaarloon kan beginnen

3 reacties op “Vitaliteitssparen biedt geen voordelen

  1. Dick56

    Ik heb jaren gespaard in de levensloopregeling om eerder met pensioen te kunnen gaan, maar ben nu de zogenaamde langjarige regelingen van de overheid beu en ben niet van plan mijn saldo over te hevelen naar de vitaliteitsregeling. Hoe wordt mijn vrijkomende saldo in 2012 belast? Wordt het saldo bij mijn inkomen opgeteld waardoor ik in een hogere belastingschaal terecht kom en dit dus erg nadelig is? Of is en wordt hiervoor een speciale regeling getroffen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Johan

    Het is toch niet zo dat het tegoed op de levenslooprekening in 2012 vrijvalt? Het tegoed (meer dan E 3000) blijft toch ongewijzigd op de – geblokkeerde – levenslooprekening staan?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.