Inflatie: Wat het is en hoe het werkt

Afgelopen april heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente naar boven bijgesteld, ruim 2 jaar op 1%, het niveau van de crisis, te hebben gestaan. De ECB Heeft aangegeven zich zorgen te maken over de groeiende inflatie in de Eurozone, en probeert de inflatie af te remmen door de rente te verhogen.

Maar wat is inflatie nou precies? En hoe kan een verhoging van de rente die inflatie afremmen. Om het idee van inflatie te begrijpen, en de maatregelen die er tegen genomen kunnen worden te snappen, moet men eerste het idee achter inflatie begrijpen.

Moet geld rollen?
De vraag is nu ‘wat is inflatie?’. Een veelgebruikte definitie is ‘de gemiddelde landelijke prijsstijging van alle producten’. Als de inflatie bijvoorbeeld met 3% stijgt, betekent dat de gemiddelde prijs van een product met 3% gestegen.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een dergelijke prijsstijging. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een bepaalde grondstof duur der is geworden. Hierdoor worden producten die geproduceerd met deze grondstof ook duurder. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk de benzineprijs, die omhoog gestuwd wordt door dure olie. Indien deze kosten worden doorberekend door de producent aan de consument, is deze duurder uit, en stijgt de inflatie. De belangrijkste oorzaak dat de inflatie stijgt is echter hoeveel mensen kopen. Als producenten zien dat mensen meer producten gaan kopen, neigen ze namelijk om de prijs te verhogen

Daardoor zie je dat in tijden van economische voorspoed; wanneer mensen dus relatief veel geld uit kunnen geven, zal de inflatie sneller stijgen. De overheid wil voorkomen dat de inflatie te veel stijgt. De reden hiervan is dat als de inflatie te snel stijgt – sneller dan het inkomen van mensen – de koopkracht er alsnog op achteruit gaat.

Inflatie tegengaan
De overheid wil natuurlijk een daling van de koopkracht voorkomen, en zal dan ook proberen de inflatie tegen te houden. De belangrijkste methode om dit te doen, is door de centrale bank de rente aan te laten passen. Deze rente is de rente waartegen banken van de centrale bank geld kunnen lenen. Banken gebruiken deze lening om vervolgens weer leningen aan mensen en bedrijven te verstrekken.

Als de banken tegen een hogere rente moeten lenen, zullen zij deze doorbereken door ook de rente waartegen consumenten en bedrijven kunnen lenen te verhogen. Op deze manier wordt voor mensen en bedrijven duurder om geld te lenen, en zullen zij hier minder snel toe geneigd zijn. Hierdoor heeft men dus minder geld om uit te geven.

Er moet wel gezegd worden dat bovenstaande voornamelijk van toepassing is op bedrijven. Bedrijven gebruiken vaak leningen om te investeren: het bedrijf uitbreiden, of om extra mensen aan te nemen. Mensen lenen in de praktijk al minder om producten te kopen, meestal is hun salaris hiervoor voldoende. Voor consumenten heeft een rentestijging echter ook een ander gevolg. Veel mensen bezitten namelijk een koophuis, en dus een hypotheek. Deze hypotheek is in wezen ook lening waar men rente over betaalt. Zoals eerder al gezegd is, zullen de banken bij een hogere rentestand, zelf de rente ook verhogen. Hierdoor zal voor veel mensen de kosten van het huis stijgen, waardoor men dus ook minder uit kan geven.

Het kan vriezen en het kan dooien
De rentestand is dus het belangrijkste wapen van de overheid tegen inflatie. Het kan echter ook op de omgekeerde manier gebruikt worden. Indien er sprake is van een crisis, zoals twee à drie jaar geleden, en de hoeveelheid geld dat door mensen wordt uitgegeven gaat hard achteruit, kun je ook de rente verlagen. Hierdoor zouden de lasten voor consumenten omlaag moeten gaan, en zouden ze weer meer geld moeten hebben om te besteden.

Ook wordt het weer aantrekkelijker om te lenen: banken kunnen dan immers tegen een lagere rente lenen, en zullen, om te kunnen concurreren, dit ook weer doorbereken in de eigen tarieven. Hierdoor zullen mensen en bedrijven weer eerder geld lenen.

Zo kunt u zien hoe veelzijdig de situatie is; het geeft ons controle over de economie. Anderzijds moet hier ook voorzichtig mee worden omgegaan. Als men de rente teveel verhoogt, zal dit economische groei afremmen. Vice versa, als men de rente te laag houdt, zal de inflatie teveel stijgen, en zal de koopkracht dalen. Gelukkig heeft niemand ooit gezegd dat economie een makkelijk onderwerp is.

Lees ook:Rood staan is te duur
Lees ook:Lenen is goedkoper geworden ten opzichte van sparen
Lees ook:Hè, kost sparen geld?
Lees ook:Voor een lening meer betalen
Lees ook:Variabele rente blijft steken

Eén reactie op “Inflatie: Wat het is en hoe het werkt

  1. Spaaraanbod

    Voor spaarders is inflatie een bedreiging, omdat hun spaargeld in waarde afneemt. In combinatie met de Europese schuldencrisis is het helemaal oppassen geblazen. Je schrijft ook dat overheden er naar zullen streven om inflatie te beteugelen. Dat is niet helemaal waar. Als een land een hoge staatsschuld heeft, zal de overheid de inflatie juist doen oplopen. Zo wordt de schuld immers automatisch kleiner. Lees meer hierover op http://www.spaaraanbod.nl/blog/2010/02/07/spaargeld-en-de-oplopende-inflatie/

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.